Club Naturalis Yoga

Centru de LINIȘTE, ARMONIE, TINEREȚE ȘI SĂNĂTATE, acreditare Yoga Alliance

”Băile corpului”

”Atât Ayurveda, cât şi disciplinele yoga sunt forme străvechi de abordare a principiilor universale privind viaţa. Aceste practici sunt menţionate în vechile scripturi indiene: Vedele şi Upanishadele.

Yoga reprezintă o artă despre care indienii spun că ne uneşte cu Divinitatea, cu Adevărul, aducându-ne în armonie cu natura. Despre Ayurveda se spune că este chiar ştiinţa vieţii. Scopul fiecăreia dintre aceste discipline este acela de a ajuta individul să atingă longevitatea, reîntinerirea şi autorealizarea.

Se spune despre Ayurveda că ar fi luat naştere, cu mii de ani în urmă, în cadrul învăţăturilor obţinute prin meditaţie ale aşa-numiţilor „Căutători ai Adevărului” (rishi). De mii de ani, învăţăturile lor au fost transmise oral de la maestru la discipol, fiind primite intuitiv, şi ei au priceput faptul că această conştiinţă este energia manifestată în cele cinci elemente fundamentale: Eter, Aer, Apă, Foc şi Pământ. Acest concept unicist stă în centrul ştiinţei ayurvedice, fiind unanim valabil şi aplicabil în refacerea echilibrului şi recrearea stării de armonie.

Rishi spun că lumea există printr-o stare de conştiinţă nemanifestată. Din această stare de conştiinţă unificată s-au manifestat vibraţiile înălţătoare ale sunetului mantrei AUM; această vibraţie a dat naştere, la începuturi, elementului Eter. Mai apoi, acest element eteric a început să se mişte. Mişcările sale subtile au creat Aerul, care, în concepţia ayurvedică, reprezintă eterul în acţiune. Mişcarea eterului produce căldură; această căldură-energie s-a combinat formând o lumină intensă, din aceasta rezultând elementul Foc. În felul acesta, rishi explică prin învăţăturile lor cum eterul s-a manifestat în aer, şi acelaşi eter, mai târziu, s-a manifestat prin elementul Foc; prin căldura elementului Foc, elementele eterice s-au dizolvat şi s-au lichefiat, dând naştere elementului Apă, care mai apoi s-a solidificat, formând astfel moleculele de Pământ. Prin urmare, în cadrul alchimiei ayurvedice eterul este definit ca fiind manifestat prin toate celelalte patru elemente: Aer, Foc, Apă şi Pământ. Adepţii Ayurveda merg pe calea genezei şi spun că din elementul Pământ au fost create, mai apoi, toate fiinţele organice, începând cu cea mai simplă vieţuitoare de pe Terra şi până la Om.

Aceste cinci elemente se manifestă în toată materia, vizibilă şi invizibilă. În corpul omenesc există multe spaţii care sunt definite de elementul Eter (vase capilare, vase limfatice, ţesuturi, celule). Spaţiul în mişcare se numeşte Aer. În interiorul corpului omenesc, aerul se manifestă prin mişcările ample ale muşchilor, prin pulsaţiile inimii, lărgirea şi contractarea plămânilor, prin mişcările pereţilor stomacului şi ai intestinelor (peristaltismul).

Al treilea element este Focul. În corpul omenesc, sursa principală a Focului o reprezintă metabolismul. Elementul Foc acţionează în sistemul digestiv, în materia cenuşie a celulelor creierului (sinapsele ce au loc între axoni şi dendritele neuronale). Focul mai activează şi retina, care percepe lumina. Temperatura corpului, digestia, procesele de gândire şi vedere sunt funcţii ale aerului activate de elementul Foc. Întregul metabolism şi sistemul enzimatic sunt controlate de acest element.

Apa este cel de-al patrulea element definitoriu, ea manifestându-se în secreţiile sucurilor digestive şi glandelor salivare, în membranele mucoase, în plasmă şi citoplasmă. Apa reprezintă elementul vital pentru funcţionarea ţesuturilor, organelor şi diverselor sisteme din corp.

Pământul constituie cel de-al cincilea element, el fiind reprezentat în corp de sistemele solide: unghiile, muşchii, tendoanele, pielea şi părul, toate sunt derivate din elementul Pământ.

Toate aceste cinci elemente se manifestă prin cele cinci simţuri prin care omul percepe mediul exterior în care trăieşte. Aceste elemente de bază: Eter, Aer, Foc, Apă, Pământ sunt în strânsă legătură cu auzul, pipăitul, văzul, gustul şi respectiv mirosul.

Ayurveda priveşte corpul omenesc şi activităţile sale senzoriale ca pe nişte manifestări ale energiei cosmice, exprimată prin cele cinci elemente fundamentale. Această abordare este similară celei a medicinei tradiţionale chineze, pentru care atât corpul omenesc, cât şi întreg Universul sunt definite de cinci elemente principale primordiale: Apa, Lemnul, Focul, Pământul şi Metalul. Relaţiile dintre aceste elemente definesc ciclul creator de manifestare a tuturor lucrurilor din acest univers. ”

                                                                                    Sursa: http://www.lumeafengshui.ro/articol.aspx?ctg=1&kArticol=520

Conform științei ayurveda, corpul uman este alcătuit din elementele: pământ, apă, aer, foc și eter.

Pielea este cea care face permanent transfer energetic, atât de receptare cât și de emitere. Fiecare corp, prin intermediul pielii primește energie și emană în exterior energia proprie.

Băile corpului asigură prin intermediul pielii încărcarea corpului cu energia de care are nevoie pentru a-și echilibra elementele pământ, apă, aer, foc și eter, astfel echilibrându-și funcționarea corectă a organismului, aducând cu sine o stare de bine fizic și psihic.

”Baia de soare” -prin expunerea pielii la razele soarelui, corpul își încarcă și reglează energia Focului. 

Baia de foc” -prin expunerea pielii la căldura focului de lemne se încarcă în corp energia Focului și se elimină energia perversă rece care este greu de eliminat și produce răceli, reumatisme, etc.

”Baia de apă” -prin băile în apă, în mod special apa din natură, neprelucrată, corpul își purifică energia proprie a Apei și se încarcă cu necesarul elementului Apă.

”Baia de vânt” -prin expunerea pielii adierilor vântului, corpul se încarcă și își reglează energia proprie a elementului Aer.

”Baia de pământ” -prin așezarea pielii în contact cu solul (nisip, pământ, piatră), corpul își reglează și încarcă elementul Pământ.

”Baia la altitudine” -prin expunerea pielii și respirarea aerului de la altitudine, la munte, corpul se încarcă cu elementul Eter.

 

Vă recomadăm ”Băile corpului” ca metode de armonizare cu natura și cu vibrațiile sale, astfel încât să dobândiți bunăstare fizică și psihică !

 

 

 

vizitatori:
Hit Counter provided by orange county divorce attorney

Designed by adaweb