Club Naturalis Yoga

Centru de LINIȘTE, ARMONIE, TINEREȚE ȘI SĂNĂTATE, acreditare Yoga Alliance

Cardamom

 

Cardamomul - beneficii si proprietati terapeutice

Cardamomul este o planta originara din India si Sri Lanka, ce face parte din aceeasi familie cu ghimbirul. Cu toate ca India este cel mai mare producator de cardamom, numai o mica parte din productia indiana este exportata din cauza marii cereri interne. Principala tara exportatoare este Guatemala, unde cultivarea cardamomului a fost introdusa de mai putin de un secol si unde, tot cardamomul este cultivat pentru export.  De asemenea, acesta mai este cultivat si in Mexic, Indonezia. precum si in alte zone din sudul Asiei.

De la cardamom se utilizeaza semintele, care se recolteaza si se pastreaza in fructul nedesfacut. Desi aroma propriu-zisa este continuta de uleiurile din seminte, condimentul se pastreaza sub forma de pastai nedeschise pentru a-si conserva aroma. Exista doua soiuri de cardamom cunoscute sub numele de  Elettaria si Amomum. Cardamomul original este cel cu samanta verde Elettaria – cardamomul verde. Cardamomul Amomum mai este cunoscut si sub denumirea de cardamom negru sau cardamom maro si pe langa faptul ca are pastaia mai mare are atat un gust, cat si o aroma diferita. In pastaile inchise, aroma poate rezista un an. Gustul cardamomului verde este insa mai fin decat cel al celui negru.

In Noul Testament, scris in cea mai mare parte in limba greaca, apare denumirea de “amomon” a unei plante aromatice. Si desi nu a fost inca demonstrat, se pare ca aceasta planta poate fi chiar cardamomul, a carei denumire deriva din adjectivul “amomos”, care inseamna “fara repros”.

Cardamomul este cunoscut drept condiment inca din Antichitate. Pe vremea egiptenilor, era folosit pentruimprospatarea respiratiei si albirea dintilor, iar indienii il recomandau pentru tratarea afectiunilor renale, a bolilor de piele, dar si a obezitatii.

In Orientul Mijlociu, praful de cardamom verde este utilizat ca si condiment pentru mancarurile dulci, dar si ca aroma traditionala in ceai si cafea.

Cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, pretul lui fiind depasit numai de sofran, vanilie si trufe. Costul ridicat reflecta foarte bine si reputatia aromei sale. Cardamomul are un parfum deosebit, fin si puternic, dulce si iute, ce lasa pe limba un  gust de lamaie, camfor si portocala.Cardamomul - beneficii si proprietati terapeutice

Este un condiment originar din sudul Indiei unde este întâlnit in flora spontana. Se pare ca exista dovezi in care Egiptenii îl foloseau in scopuri medicale. Cardamomul poate fi verde, sau de culoare neagra insa cel originar este de culoare verde.

A început sa fie cultivat in sudul Asiei, Mexic, Indonezia dar cel mai mare exportator la nivel mondial este Guatemala. Cardamomul este un condiment foarte scump fiind poziţionat pe locul trei, el este depăşit doar de şofran si vanilie.

Are un parfum deosebit de puternic dar in acelaşi timp si destul de fin, iar ca si gust este undeva intre lămâie si portocala. In Orientul Mijlociu este folosit la pregătirea diverselor gustări dar, cel mai apreciat este când se foloseşte in cafea.

Poate fi folosit cu succes ca detoxifiant deoarece compuşii sai permit eliberarea toxinelor mult mai uşor.

Are foarte multe beneficii pentru sistemul digestiv. in Egiptul antic era folosit pentru curăţarea dinţilor dar si pentru împrospătarea respiraţiei. Prin compoziţia sa este recomandat ca si afrodiziac, Arabii descoperindu-i aceasta virtute.

Seminţele de cardamom au un efect de încălzire si poate fi folosit împotriva regulilor, durerilor de gat, tusei sau bronşitei. Seminţele foarte aromate ale acestei plante sunt deopotrivă un stimulent pentru neuroni.Poate fi folosit si in caz de a creste pofta de mâncare sau in depresie.

Cardamomul are un efect de înviorare a întreg corpului dar reglează si tranzitul intestinal. Este benefic in tratarea ulcerelor bucale, infecţiilor tractului urinar, precum si pentru circulaţia sângelui in plămâni.

Unul dintre motivele pentru care cardamomul purifica organismul se datorează proprietăţilor sale diuretice.

Are grija de inima ta implicit de vasele de sânge deoarece la menţine elasticitatea si nu permite îngroşarea venelor si arterelor. o universitate din Hamburg doreşte sa demonstreze ca ar fi benefic si împotriva grăsimilor.

Este bogat in cupru, fier si vitamina C iar acestea din urma ajuta la producerea de celule roşii.

Sursa: http://www.valentinsamoila.com/beneficii-cardamom/4588488684

 

Proprietati terapeutice ale cardamomului

 • In Egiptul antic, semintele de cardamom erau mestecate in principal pentru a curata dintii. Cardamomul verde este frecvent utilizat in Asia de Sud pentru tratamentul infectiilor gingivale.
 • Cardamomul este folosit pentru afectiuni digestive, infectii ale gingiilor, congestie si pentru dizolvarea calculilor biliari si a pietrelor la rinichi.
 • Tot in antichitate era folosit ca antidot la veninul de sarpe si scorpion.
 • Prin compusii pe care ii contine cardamomul poate avea o serie de beneficii pentru sistemul digestiv, imbunatatind digestia si crescand apetitul. De asemenea, ajuta la reducerea gazelor in tubul digestiv, prevenind greata si varsaturile.
 • Ceaiul preparat din cardamom si scortisoara este utilizat pentru a trata probleme raguseala, sau durerile in gat.
 • Cardamomul are proprietati antioxidante, antibacteriene, antivirale si antifungice.
 • Semintele foarte aromate ale acestei plante sunt deopotriva un stimulent nervos si un antitoxic. In Orient este utilizat in cafea, pentru a-i potenta calitatile stimulatoare, a-i imbogati aroma si pentru a-i reduce din toxicitate.  Pentru a neutraliza actiunea cofeinei, teobrominei si teofilinei din cafea, se adauga in aceasta 4-5 seminte (sau cantitatea echivalenta de pulbere).
 • Respiratia urat mirositoare, alergiile respiratorii, astmul bronsic si congestia pulmonara pot fi atenuate cu cardamom.
 • Ajuta la purifcarea organismului, este un foarte bun detoxifiant.
 • Cardamomul are proprietati tonice , revitalizante si afrodisiace.
 • Este benefic in tratarea ulcerelor bucale, infectiilor tractului urinar, precum si pentru circulatia sangelui in plamani
 • Cardamomul este foarte bun si in tratarea racelilor. Semintele de cardamom au un efect incalzitor, util in tratarea racelilor, tusei sau bronsitei, mai ales cand acestea sunt insotite de frisoane. Se iau 4 g cardamom, 2 g ghimbir si 2 g boia iute (toate macinate foarte fin), se amesteca cu 4 lingurite de miere si se consuma toata cantitatea in cursul unei zile, impartita in 3 portiuni, cu 15 minute inainte de masa.
 • In tratarea diverselor intoxicatii, se recomanda consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminte intregi de cardamom.
Sursa: http://marawvegan.ro/cardamomul-beneficii-si-proprietati-terapeutice/

 

vizitatori:
Hit Counter provided by orange county divorce attorney

Designed by adaweb