ȘEDINȚA 2 – Despre execuția asana sau posturile fizice din Hatha Yoga
- Asanas sunt exerciții fizice ce permit acumularea de energie. Gimnastica obișnuită și sporturile consumă energia corpului prin efortul depus. Asanas-urile atrag în corp energie prin rezonanță.
- Asanas întăresc mușchii și nervii, activează circulația sanguină, mențin coloana vertebrală (axul principal al ființei) flexibilă și glandele endocrine în bună stare de funcționare, asigurând astfel corpului și minții o sănătate perfectă: ”mens sana in corpore sano”.
- Se execută numai cu stomacul gol. Din acest motiv nu se mănâncă cu două ore înainte de ședința de asane, permițând astfel stomacului să digere mâncarea.
- Practica asanelor se face încet, fără grabă , cu mușchii relaxați și cu toată atenția îndreptată spre execuția fiecărei faze și fără a forța întinderea mușchilor. Întotdeauna, înainte de începerea execuției asanas se relaxează mușchii. Un mușchi încordat consumă energie și blochează circuitul energiei dat de asana, ori scopul yoga este să aducă un plus de energie în corp.
- Coloana vertebrală pe întreaga durată a ședinței de asane trebuie menținută perfect dreaptă, fără a fi încordată, pentru a asigura curgerea corectă a energiilor de-a lungul coloanei.
- Vagabondajul minții trebuie oprit prin autocontrol. Spiritul trebuie să fie calm pentru a se centra. Calmul este o formidabilă putere.
- Asanas se fac pe o păturice cât lungimea corpului, întotdeauna cu fața la nord (sau est sau nord-est). Nu se execută pe saltea sau pe pat.
- Asanas vor fi executate cu ochii închiși pentru o mai bună concentrare și pentru nu a fi distrași de ceea ce văd ochii.
- Nu se face baie imediat după asanas.
- Bolnavii vor avea grijă la contraindicațiile de la fiecare asanas sau exercițiu de respirație.
- Asanas se execută într-o ordine care să aducă corpului maximum de profit.
- Asanas se execută întotdeauna în pereche, cu flexie înainte și înapoi, de torsiune la stânga și la dreapta pentru a echilibra părțile corpului, iar la urmă cele inversate și pranayama.
- Efectele lor curative nu se obțin după câteva ore de practică. Sunt necesare câteva luni de practică pentru amorsarea circuitelor energetice, apoi pentru menținerea efectelor este necesară practica a cel puțin o jumătate de oră zilnic pe parcursul întregii vieți.
- Trecerea la practicarea regulată a asanelor cu un grad sporit de dificultate, se va face după o practică îndelungată pentru prepararea corpului și mentalului prin stăpânirea asanelor ușor de executat.
- Un corp superficial pregătit, fără a ține seama de regulile de viață și de execuție pomenite mai sus, de practica progresivă a exercițiilor fizice și de respirație pot provoca dezordini fizice și mentale.
- Fiecare ședință de asanas se încheie cu shavasana sau relaxarea yoghină completă. Relaxarea yoghină completă este asana în care corpul și spiritul se destind perfect, găsind adevărata odihnă în comparație cu supraîncordările provocate de stresul cotidian care obosește mușchii și nervii. Pentru prevenirea și vindecarea stărilor de tensiune, nervozitate, anxietate sau în general toate stările de stres se recomandă relaxarea și respirația yoghină.
- Relaxarea musculară este odihna hatha-yoghinului prin care își încarcă ”acumulatorii corpului” cu energie vitală. Un sfert de oră de relaxare yoghină (nu moțăială sau lenevire) echivalează cu câteva ore de somn. Relaxarea yoghină presupune o relaxare gradată, totală și profundă până când corpul devine inert. Într-un corp relaxat nu mai pot exista agitație sau tensiune nervoasă.
- Relaxarea mușchilor se poate face oricând în timpul zilei micșorând astfel consumul de energie, epuizarea rezervelor și acumularea de tensiune în corp. Relaxarea se realizează însoțită de o respirație liniștită fiind atenți să obținem senzație de destindere. Este de mare importanță relaxarea obrazului deoarece ne ajută să rămânem întotdeauna stăpâni pe noi să învingem tracul, timiditatea, frica etc., defecte ce constituie cele mai mari obstacole în viață. Relaxarea mușchilor feței este cea mai bună rețetă de înfrumusețare pentru femei.
Sesizarea circuitului energetic subtil în timpul execuției posturilor Hatha Yoga
- Asans-urile sunt poziții corporale în care ne așezăm și rămânem nemișcați întocmai precum niște antene parabolice de captare a energiilor pentru hrănirea și alimentarea corpului.
- Asans-urile permit un acord subtil prin receptarea/direcționarea/canalizarea precisă a curenților pranici pe meridianele corpului, prin fuziunea corpului cu curenții pranici, respectiv cu anumite energii fundamentale din natură, din macrocosmos. Prin intermediul asanelor corpul se branșează la circuitul energetic al naturii, al marelui univers, circuit din care face parte în mod natural.
- Tocmai de aceea în timpul execuției asanas trebuie să avem un sentiment potrivit de fuziune cu energiile cu care asana ne pune în vibrație simțit ca o stare de bine, fluidică energetic, iar în fazele avansate de practică ca pe o stare de dilatare a minții, chiar euforică.
- Execuția și staționarea într-o asana realizează un circuit energetic repetitiv, circuit de energie specifică centrului de forță corespunzător asana-ei executate. Acest circuit se amplifică prin influența precisă a curenților pranici, direct proporțional cu durata de execuție a asanei, având drept consecință direct proporțională acumularea de energie în corp, amplificând bunăstarea fizică și psihică.
- Semnele acumulării de energie în execuția unei asana, se obțin conform străvechiului și celebrului tratat Hatha Yoga Pradipika atunci când: ” corpul devine suplu și agil, vocea limpede și vorbirea elocventă; practicantul aude uneori în mod distinct sunete armonioase; ochii devin clari și strălucitori, sănătatea perfectă, căci organismul său este eliberat de orice tulburare.”
- Hatha Yoga este concepută ca un ansamblu de tehnici speciale, direct experimentabile și pozitive, independente de orice credință sau filozofie. În acest fel poate determina întărirea spiritului.
- La sfârșitul fiecărei ședințe de ansane se realizează obligatoriu relaxarea yoghină completă și profundă, care va permite așezarea și conștientizarea energiilor acumulate în corp.
- Relaxarea realizată profund, ne permite stabilizarea energiilor acumulate și încărcarea cu energie vitală ce echivalează cu 2-3 ore de somn.
“Dacă ne vom ghida practica după metodele Hatha Yoga, ea va conduce întotdeauna la aceleași rezultate cu o precizie extraordinară oricare ar fi credințele pe care le avem”
~Tantra Tattva Yoga, aforismul 132~
Autor: Naturalis Yoga
ȘEDINȚA 4 – Despre curățenia interioară și exterioară ȘEDINȚA 5 – Structura ființei umane