Club Naturalis Yoga

Centru de LINIȘTE, ARMONIE, TINEREȚE ȘI SĂNĂTATE, acreditare Yoga Alliance

ȘEDINȚA 3 – Cunoștințe introductive în Yoga

1)    Muladhara sau Chakra Radacină – centrul vitalității, este situat în plan fizic în zona dintre anus și sex, fiind format din 4 spițe energetice. Acționează asupra plexului sacral și asupra gonadelor. Susține vital toți ceilalți centrii superiori de forță și este sediul energiei Kundalini Shakti. Sentimentele potrivite date de activarea corespunzătoare a lui Muladhara care ne ajută în obținerea echilibrului, sunt stăpânirea de sine, stabilitate, încrederea în puterea personală și capacitate de a rezista în fața provocărilor vieții. Muladhara dinamizată aduce un flux vital de susținere mărită a proceselor interioare.Vibrează cu elementul pământ și culoarea roșie. Problemele majore date de dezechilibrul lui Muladhara sunt: lăcomia nestăpânită, posesivitatea încrâncenată, frica și simțul insecurității.

2)    Svadhisthana Chakra – centrul relaționării și senzitivității sexuale, este situat două degete deasupra organelor genitale, deschizându-se în jurul bazinului prin intermediul a 6 spițe energetice. Controlează plexul prostatic și glandele suprarenale. Răspunde de buna funcționare a organelor genitale, vezicii urinare și rinichilor. Sentimentele potrivite date de activarea corespunzătoare a lui Svadhisthana care ne ajută în obținerea echilibrului interior, sunt starea de bine cu noi înșine și atitudine creatoare în tot ceea ce facem. Activarea corespunzătoare a lui Svadhisthana aduce siguranță emoțională, fluiditate în exprimarea emoțiilor, gesturi rafinate și senzualitate rafinată.

Această chakra vibrează cu elementul apă și culoarea portocaliu. Problemele majore generate de Svadisthana slab dinamizată sunt relațiile dezechilibrate, dependențele, nevoile emoționale de bază nesatisfăcute, plăcerea vicioasă generată de indulgență determinând un sentiment de vinovație pronunțat și acumulare de frustrări neînțelese.

3)    Manipura Chakra este centrul acțiunii și voinței. Manipura este situat în zona ombilicului și se deschide în jurul corpului prin intermediul a 10 spițe energetice. Acționează asupra plexului solar și asupra pancreasului, în special asupra insulelor lui Langerhans. Dinamizează metabolismul și menține sănătatea sistemului digestiv. Sentimentele potrivite date de activarea corespunzătoare a lui Manipura, sentimente care ne aduc echilibrul interior, sunt: disciplina interioară, voința mult mărită și puterea de a acționa. Manipura dinamizată conferă ordine, dinamizare interioară , capacitate mărită de susținere a efortului fizic prin forța interioară, capacitate mărită de a lua decizii, hotărâri.

Vibrează cu elementul foc și culoarea galben. Problemele majore generate de dezechilibrul lui Manipura sunt legate de agresivitate, orgoliu rănit, importanță de sine disproporționată.

4)    Anahata Chakra este chakra inimii, centrul afectivității. Anahata este situată în piept, la nivelul inimii și se deschide în jurul corpului sub forma unei roți cu 12 spițe energetice. Controlează plexul cardiac și timusul (glandă cu secreție internă, așezată în partea superioară a toracelui și partea inferioară a gâtului, care influențează creșterea organismului în primii ani ai copilăriei și se atrofiază mai târziu). Sentimentele potrivite date de activarea corespunzătoare a lui Anahata care ne ajută la obținerea echilibrului interior sunt: afectivitatea caldă și învăluitoare, blândețea, bunăvoința, răbdarea profundă, cumpătarea și înțelegerea în profunzime. Anahata dinamizată conferă sensibiliate afectivă, bunăstare afectivă, capacitate de a ierta.

Elementul cu care vibrează este aerul, iar culoarea este verde.

Dezechilibrul lui Anahata poate genera probleme emoționale cum ar fi: depresia, tristetea, melancolia, amărăciunea, incapacitatea de a manifesta iubire față de propria persoană sau față de alte persoane, neputința de a ierta.

5)    Vishuddha Chakra este centrul de forță al intuiției și al viselor. Vishuddha este situat la baza gâtului și vibrează cu elementul “akasha”, Akasha fiind marea bibliotecă a universului (conținând trăirile și conștientizările fiecărui om).

Această chakra este paralela glandei tiroide, glandă endocrină situată de asemenea în gât. Se desfășoară în jurul corpului prin intermediul a 14 spițe energetice. Are caracteristică culoarea albastru electric și deschis, sau turcoaz. Guvernează probleme privind expresivitatea de sine și comunicarea. Sentimentele potrivite date de activarea corespunzătoare a lui Vishuddha Chakra care ne ajută la obținerea echilibrului interior sunt: încrederea în intuițiile interioare și capacitatea de exprimare a lor. Vishuddha armonios activată determină capacitate excelentă de exprimare a gândurilor, fluiditate în vorbire și voce vibrantă.

Dezechilibrul funcțional al acestei chakre, poate crea dificultăți în exprimarea ideilor, a intuițiilor interioare, stări interioare conflictuale și stare neplăcută de ”nod în gât”.

6)    Ajna Chakra, centrul de forță al inteligenței și clarității mentale, este legat de glanda pineală și se deschide în jurul capului prin intermediul a 96 de spițe energetice. Atitudinea potrivită dată de activarea corespunzătoare a lui Ajna constă în claritatea vederii, viziunea strategică și puterea de a intenționa. Ajna dinamizată conferă capacitate mărită de concentrare pe termen lung, cumpătare mentală, claritate mentală, limpezime. Culoarea cu care vibrează este indigo strălucitor. Controlează sistemul nervos autonom și hipofiza. Dezechilibrul funcțional al acestei chakre implică stări de încețoșare mentală, labilitate mentală, lipsa viziunii strategice și lipsa capacității de a realiza un scop propus.

7)    Sahasrara: Chakra Coroanei - este centrul de forță al spiritualității. Este localizat în zona din creștetul capului, acționează asupra scoarței cerebrale și asupra epifizei cu rol în reglarea ciclului somn-veghe și a bioritmului. Se deschide deasupra capului prin intermediul a 12 spițe interioare și 960 de spițe exterioare.

Sentimentul potrivit dat de activarea corespunzătoare a lui Sahasrara determinându-ne armonia interioară, este pierderea importanței umane care supune omul înlățuirilor karmice. Sahasrara dinamizată conferă capacitate de detașare, de rafinare a ființei prin diminuarea importantei de sine și continuitatea conștiinței de percepție.

 

Autor: Naturalis Yoga

vizitatori:
Hit Counter provided by orange county divorce attorney

Designed by adaweb