Club Naturalis Yoga

Centru de LINIȘTE, ARMONIE, TINEREȚE ȘI SĂNĂTATE, acreditare Yoga Alliance

ȘEDINȚA 8 -Decizia de schimbare

Imagini pentru natura

Decizia de schimbare constă în capacitatea individuală de a decide, de a menține și a obține exact efectul decis, asumându-ne toate implicațiile care apar.

Decizia de schimbare este o restructurare interioară, din acest motiv este o decizie foarte importantă și greu de luat. Este greu de luat deoarece este ineficientă și fără efect dacă nu este realizată cu determinare și cu întreaga capacitate de asumarea răspunderii acțiunii de care suntem capabili.

Asumarea răspunderii acțiunii presupune să facem angrenarea în acțiune cu maximă seriozitate pe tot parcusul ei, nu ca pe un moft, ci conștienți permanent de acțiunea pe care ne-am asumat-o și făcând tot posibilul pentru a o realiza.

De altfel, numai în acest mod trebuiesc luate toate deciziile. Deoarece numai asumându-ne răspunderea acțiunii reușim să ducem acțiunea în care ne-am angrenat până la capăt, netulburați.

Am luat decizii de multe ori în viață. Suntem obișnuiți să luăm decizii. Ne-am dorit ceva și ne-am decis să obținem acel ceva, am vrut să cunoaștem ceva și am luat decizia de a ne implica pentru a cunoaște acel ceva.

Uneori însă, suntem presați de situații pentru a lua decizii și a le rezolva. Și atunci, forțați de împrejurări și fără a ne  face plăcere să luăm decizii, le luăm indeciși. Nu considerăm că este o problemă comportamentul indecis, îl repetăm și cu alte ocazii, astfel încât atunci când ne dorim cu seriozitate să luăm o decizie nu avem puterea de-a o face decât evaziv.

Ne comportăm în acest fel, deoarece tratăm deciziile ca fiind revocabile. Le tratăm ca fiind revocabile ca pe un răsfăț, în care considerăm că neimplicându-ne prea mult putem da oricând înapoi. Dar le tratăm ca fiind revocabile pe fondul neasumării răspunderii acțiunii și astfel tratăm acțiunea în care suntem angrenați cu neseriozitate.

Un alt aspect, este legat de faptul că am transformat luarea deciziilor cu neseriozitate într-o obișnuiță, în limita unui șablon comportamental aplicat constant.

Ne-am stabilit de-a lungul vieții acest șablon, încât luăm decizii fără să ne punem prea multe întrebări, fără a face distincție între situații și fără asumarea răspunderii rezultatului final. Devenim atunci șovăielnici, indeciși în luarea deciziei și în menținerea ei. Acționăm labili, ezitanți și ne schimbăm pe parcurs decizia cu o alta față de care avem aceeași atitudine, iar în final suntem nemulțumiți de rezultat.

Decizia de schimbare corect luată este o decizie care ne plasează automat în ipostaza unei schimbări definitive și irevocabile. După luarea deciziei de schimbare lumea nu va mai fi la fel, va fi un aer proaspăt de optimism de nouă cale deschisă.

Din acest motiv, decizia de schimbare este o decizie de reformulare lăuntrică în raport cu care ni se va rearanja ființa lăuntrică, dar și viața.

Deciziile mărunte, luate  până acum au fost luate în termenii unei vieți capricioase, într-o lume în continuă schimbare. De aceea au fost tratate ca fiind revocabile. Decizia de schimbare se bazează pe un domeniu diferit lucrurilor neînsemnate din viața cotidiană.

Fiind o decizie ce aparține altui domeniu, felul în care este necesar a fi luată va fi complet diferit. În acest domeniu luarea deciziei se bazează pe unitatea interioară, pe legătura intimă cu esența noastră lăuntrică. Acestea sunt structuri fixe, neschimbătoare, comparativ cu instabilitatea, labilitatea și ilogica în care ne trântește viața banală.

Pentru a reuși să luăm această decizie avem nevoie să ne angrenăm puterea personală.

Puterea personală o acumulăm prin efort personal. O acumulăm prin efortul de a nu trăi la întâmplare, de a nu trăi viața ca pe un capriciu. Acest efort ne întărește și ne face responsabili față de viața pe care o trăim. Ne face să ne asumăm răspunderea propriei vieți, a cărei valoare este inestimabilă.

Decizia de schimbare este prin urmare o decizie al cărei efect nu se va face simțit decât dacă o luăm cu putere personală. Altfel, s-ar putea să treacă un timp în care făcând efort de schimbare, să nu constatăm modificările la care sperăm. Atunci trebuie să știm că nu am luat decizia de schimbare.

În momentul în care reușim să luăm decizia de schimbare, ființa noastră se deschide unui nou univers, iar efortul depus va aduce schimbările ce vor fi evidente și necesare.

Dintr-o dată totul începe să capete sens și nimic nu mai este ca înainte. Și nici nu mai dorim să fie ca înainte. Nu vom mai dori acest lucru niciodată. Vom cunoaște provocări pe care nu le-am mai avut până atunci, vom trăi mai intens și cu interes fiecare zi, ne vom lăsa pătrunși până în adâncul ființei de noile schimbări, ne vom trăi în sfârșit viața!

Doar după ce vom lua decizia de schimbare vom înțelege schimbarea.

Numai atunci când o vom înțelege și îi vom intui dimensiunea, vom realiza că poate cu această decizie ne-am mai întâlnit de multe ori în viață, dar nu am făcut suficient efort pentru a o lua și atunci totul a rămas doar o experieță deosebită și trecătoare. Nefiind capabili să luăm decizia de schimbare, adevăratele experiențe trec pe lângă noi fără a le aprofunda, astfel încât să simțim că ne schimbă viața.

Decizia de schimbare este primul pas în a vedea și înțelege atributele proprii esenței interioare. Este începutul unei noi vieți în care vom fi implicați cu toată ființa noastră mai mult decât ne credeam în stare.

O dată luată decizia de schimbare, vom avea sentimentul că am așteptat-o și am sperat la ea dintotdeauna. Vom avea sentimentul unui dor nebun, sau al unei bucurii neînțelese, vom avea sentimentul unei regăsiri nesperate.

Decizia de schimbare va realiza ceva nesperat: ne va pune față în față cu esența voastră lăuntrică, esență care până atunci părea doar un mit. Este o regăsire, o reîntoarcere în noi înșine, o reîntregire.

”Lucrurile nu sunt chiar atât de greu de făcut. Însă ceea ce este greu cu adevărat, este să ne punem în starea a le face”.

(Constantin Brâncuși)

Autor: Naturalis Yoga

vizitatori:
Hit Counter provided by orange county divorce attorney

Designed by adaweb