ȘEDINȚA 10 – Însușirile luptătorului. Stăpânirea de sine
- Însușirile luptătorului sunt calitățile noastre de bază din esența de spirit. Datorită comportamentului cu ego, aceste calități sunt uitate, slăbite și aleator utilizate. Totuși până la sfărșitul vieții, fiecare om este supus lecțiilor karmice de învățare a acestor valori, care sunt parte din noi.
- Sunt un ingredient deosebit de important în formarea unui luptător și sunt principalele calități capabile să aducă bunăstarea fizică și psihică. O dată asimilate ele devin armele de bază ale luptătorului în recâștigarea armoniei interioare, în lupta cu tendințele exterioare care îl presează permanent.
- Însușirile luptătorului sunt atât de importante, încât vor constitui temelia pe care vor fi clădite toate celelalte acțiuni întreprinse zi de zi. Pe temelia lor vor fi clădite și susținute strategia, strictul necesar, echilibrul armonios în relația cu natura și cu întregul univers generator de bunăstare fizică și psihică.
- Cele 5 însușiri ale luptătorului sunt: stăpânirea de sine, disciplina, răbdarea, alegerea momentului potrivit pentru a acționa și voința. Însușirile luptătorului sunt puterile noastre interioare și armele noastre în acestă lume.
- Pentru a reuși asimilarea și întărirea lor în ființă, este necesar să fim puternici, determinați și neînduplecați, fără a manifesta asprime în comportament. Pentru a ajunge un luptător, omul este necesar să-și dezvolte prin antrenament zilnic însușirile luptătorului, dar primul simț care face posibil antrenamentul este alerta.
- Alerta este un simț de preț ce ne pune în legătură și ne scoate în evidență însușirile luptătorului atunci când facem efort să le dezvoltăm. A fi în alertă înseamnă a avea atenția trează, dar nu fixată, ci baleind permanent asupra interiorului și a lumii din jur, capabilă astfel să perceapă toate modificările care apar de jur-împrejur chiar și la mare distanță. Aceasta este starea care permite antrenarea în însușirile luptătorului.
- Greșeala frecventă constă în a avea atenția excesiv fixată pe stări interioare sau pe lucruri exterioare. Acest comportament este lipsit de alertă, deoarece ne ține atenția captivă și absentă la ceea ce se petrece. Această fixare excesivă este motivul dezechilibrării, pierderii armoniei interioare, a slăbiciunilor, a pierderii excesive de energie până la epuizare.
- A fi în alertă înseamnă mai degrabă a privi numai cu coada ochiului pentru a sesiza toate detaliile lumii din jur, toate modificările care apar, fără a lăsa privirea și atenția captive. Privind în acest mod vom sesiza detaliat așa cum nu am mai observat până acum, fiecare tendință care ne încearcă, fiecare detaliu care ne destabilizează, permițându-ne în același timp un răgaz scurt pentru a lua măsuri de redresare. În această stare vom distinge imediat ceea ce este strict necesar față de ceea ce nu este necesar, despovărându-ne. Despovărarea însă nu poate fi realizată, decât cu ajutorul însușirilor luptătorului.
- Luptătorul se despovărează astfel de dorințe și necesități suprasolicitante, nenecesare. Se despovărează de ceea ce îl face dezechilibrat, de ceea ce îl face vulnerabil și slab. Prin aplicarea însușirilor luptătorului se despovărează de un comportament prostesc și inutil, permițându-și numai ceea ce este strict necesar și util, renunțând să trăiască la voia tendințelor cotidiente epuizante.
- Despovărându-se de tot ceea ce nu îi este necesar va simți o mare ușurare, iar aceasta va deveni cea mai bună strategie a vieții lui. Acționând în acest mod, se va sustrage curentului care îl împingea înainte dintotdeauna determinându-l să fie așa cum era, cu simțurile amorțite și fără a-și pune problema în vreun fel. Din acest motiv, însușirile luptătorului sunt bunul cel mai de preț în depășirea slăbiciunilor și limitărilor umane.
- Vorbind despre alertă, stăpânire de sine, răbdare, alegerea momentului potrivit și voință, putem observa că toate acestea realizează o disciplină adoptată de către luptător ca o strategie necesară. Această disciplină este necesară întăririi unității interioare și în consecință a puterii personale, dar nu poate fi realizată decât cu stăpânire de sine, răbdare, alegerea momentului potrivit și voință. Este o disciplină fără de care lucrurile ar evolua în dezechilibru. Este o diciplină care, pentru a putea fi pusă în practică solicită întreaga voință de care este capabil luptătorul.
- Prima dintre însușirile luptătorului este stăpânirea de sine. Stăpânirea de sine este capacitatea antrenată, dezvoltată și acumulată, de a rămâne pe loc, de a nu da curs tendințelor dezechilibrante. Este precum un imens baraj de acumulare sau un stăvilar pus, dincolo de care nu trece nimic indiferent cât de învolburate și de tensionante sunt apele vieții. ”La toate greutățile vieții tale caută în tine puterea cu care să le poți ține piept… Și când ai ajuns la această deprindere, nimic nu mai poate rezista în calea ta…”, ne sfătuiește filozoful grec Epictetus. Din punct de vedere energetic, stăpânirea de sine se simte precum o energie de stăvilire și în același timp de acumulare. Ea determină acumulare de energie, atâta timp cât suntem capabili să menținem stăvilirea, adică stăpânirea de sine. În realitate, este o acumulare evitând pierderea de energie prin dezechilibrare.
- Strategia, prin stăpânire de sine, răbdare, disciplină, alegerea momentului potrivit și voință dezvoltă simțurile în detectarea a ceea ce este strict necesar, ținându-ne la distanță orice altceva. Dar cel mai important este faptul că strategia antrenează simțuri care ne trezesc la viață spiritul, ne întăresc legătura cu spiritul, ne dezvoltă și dezvăluie esența a ceea ce suntem.
- Comportamentul prin disciplină slăbește și destramă dominația ego-ului dându-ne răgaz să ne înțelegem pe rând slăbiciunile în fiecare dintre acțiunile cotidiene. Văzându-ne și înțelegându-ne slăbiciunile date de către ego, slăbiciuni generatoare de dezechilibre și boală, avem posibilitatea să le aplicăm însușirile luptătorului, astfel să le slăbim și în final să le destrămăm. Vom ajunge să ne cunoaștem foarte bine slăbiciunile generatoare de dezechilibre și vom ști exact reacția noastră la ele, astfel încât strategia pe care o vom alege să ne-o aplicăm va fi o acțiune inversă acestor slăbiciuni. Cel mai important motiv al unui luptător pentru a avea nevoie să cunoască bine situația în care se află, este pentru a-și asigura șansa de a purta o luptă dreaptă, de la egal la egal. A nu cunoaște situația de pe teren înseamnă a fi nepregătit și luat prin surprindere.
- Suntem obișnuiți să ne trăim viața fără a cunoaște situația de pe teren, ci acceptând ce și cum stau lucrurile de la părinți, de la societate, de la conducere etc. Am trăit astfel fără a ne pune problema cum stau lucrurile în realitate , iar acest fapt ne-a determinat înstrăinarea față de natura noastră interioară capabilă să detecteze ceea ce îi este necesar și suficient.
- Luptătorul nu sesizează situația în scopul de a-și evalua șansa de câștig măcinat de teama de eșec, ci o sesizează pentru a o cunoaște cât mai bine în scopul realizării unei strategii necesare. Doar omul măcinat de speranța de succes și de teama de eșec analizează situația cu disperare, o întoarce pe toate fețele pentru a-și asigura un control cât mai bun. Dar în mod ironic, nici cel mai bun control nu îi asigură speranța de succes și nu îi îndepărtează de teama de eșec.
- Luptătorul nu analizează în scopul de a controla, ci sesizează în scopul de a cunoaște și a primi provocarea. Nici nu se pune problema șansei de câștig din frica de a nu pierde, deoarece a sesiza situația nu înseamnă a câștiga sau a pierde. A sesiza situația nu asigură șansa de câștig în scopul de a evita pierderea. A sesiza situația fiind în alertă, înseamnă a asigura posibilitatea de a realiza o strategie cât mai bună folosind toate detaliile astfel încât să acționăm în cea mai bună manieră cu putință.
- Doar atât își rezervă un luptător prin cunoașterea în amănunt a situației de pe teren. Își asigură posibilitatea de a realiza o strategie folosind toate detaliile, pentru a acționa în cea mai bună manieră cu putință. Rezultatul acțiunii sale nu îl leagă de ea, pentru că nu își pune speranța de succes măcinat de teama de eșec precum omul de rând. În modestia lui, el știe că singurul lucru care îi este permis este să acționeze cât mai impecabil în echilibru cu natura și întregul univers, iar pentru acest comportament se antrenează toată viața. Ceea ce rezultă la finalul acțiunii sale impecabile îi reflectă comportamentul impecabil, munca sa de-o viață. Și pornind de la acest rezultat va acționa în continuare.
- Cu cât va cunoște mai bine situația de pe teren, cu atât luptătorul va fi mai greu de surprins, va fi mai greu de învins. Nu va fi niciodată nepregătit în timpul luptei cu tendințele care-l presează și nu îl vor surprinde provocările de-a lungul vieții. Cunoscând bine situația de pe teren, luptătorul cunoaște riscurile la care se expune și este pregătit pentru toate acestea, astfel încât nimic nu-l va surprinde în momentul luptei.
- În acest fel el își asumă răspunderea acțiunilor sale, iar acesta este un atribut deosebit de important care îi permite să adopte cea mai bună strategie. La începutul aplicării însușirilor luptătorului, ne vom simți puțin confuzi, chiar neîndemânatici. Va fi o stare de tranziție de la comportamentul vechi la cel nou adoptat. Vom avea sentimentul că învățăm din nou să mergem, așa cum am învățat mai demult când eram copii. Acest sentiment se datorează reformulării comportamentului, a redefinirii priorităților. Va fi o viață nouă, cu un nou comportament.
- Va fi necesar să ne temperăm comportamentul cu care eram obișnuiți, cu modul în care eram obișnuiți să reacționăm, cu modul în care ne lăsam prinși de acțiuni. Va fi necesar să ne sesizăm în detaliu fiecare comportament și să-i punem stavilă. Și ne vom vâna slăbiciunile în acest mod, în timp ce le înlocuim treptat cu însușirile luptătorului, până când ne vom cunoaște atât de bine cum nu ne-am cunoscut niciodată până atunci. Aceasta este cunoașterea propriului comportament față de care am manifestat până acum indiferență până la a fi conduși de el.
- Exersate în timp, însușirile luptătorului devin o măiestrie care aduce o deosebită seninătate și frumusețe interioară. Însă, această frumusețe fermecătoare izvorăște din tăria și libertatea de manifestare a spiritului…
Autor: Naturalis Yoga
ȘEDINȚA 8 -Decizia de schimbare Târg de Crăciun 16.12.2016