Club Naturalis Yoga

Centru de LINIȘTE, ARMONIE, TINEREȚE ȘI SĂNĂTATE, acreditare Yoga Alliance

ȘEDINȚA 7 – Energiile universului și vibrația naturii

Imagini pentru energiile naturii

Universul și natura sunt guvernate în primul rând de către cele două energii fundamentale descrise ca energii feminine și energii masculine, energii cunoscute în medicina tradițională chineză și tradiția yoghină drept energii Yin și energii Yang.

Conform medicinii tradiţionale chineze sănătatea este condiţionată de către echilibrul energiilor Yin şi Yang. Starea de echilibru a organismului depinde de rezonanţa energiilor universului cu energiile din microcosmosul uman pe care îl hrănește. Ruperea sau deteriorarea acestor echilibre energetice aduce după sine boala.

Aceste două energii sunt principii universale care nasc, transformă și mențin întregul univers, care determină manifestarea întregului univers. Drept urmare au fost emise un set de 12 legi, care doresc să clarifice viziunea asupra manifestării principiilor energiilor Yin și Yang în univers dar și la nivelul ființei.

 

Cele 12 legi ale transformărilor prin energiile Yin și Yang

Prima lege: Primul principiu, cel veșnic, se arată simțurilor noastre prin tendințe contrarii ce se completează una cu alta. Astfel, tendințele Yin și Yang contrarii, se completează într-o transformare continuă și nesfârșită, determinându-se una pe cealaltă.
A doua lege: Mișcarea eternă a universului și tot ceea ce conține, se manifestă prin Yin și Yang. Tot ceea ce există conține și Yin dar și Yang în diverse proporții.
A treia lege: Yin este o forță centrifugă orientată spre exterior, Yang este o forță centripetă orientată spre interior, spre centru.  Împreună, energiile Yin și Yang nasc toate formele de energie și fenomenele naturale din univers.
A patra lege: Yin atrage Yang și Yang atrage Yin. Energiile de semne contrare se atrag.
A cincea lege: Yin respinge Yin și Yang respinge Yang. Energiile de același semn se resping.
A șasea lege: Combinațiile diverselor proporții de energii Yin și Yang produc diverse fenomene care vor avea caracteristica energiei predominante. Atracția sau respingerea a două fenomene între ele depinde de surplusul relativ al tendințelor Yin și Yang din fiecare fenomen.
A șaptea lege: Toate fenomenele sunt trecătoare și în continuă preschimbare, transformându-și continuu proporția internă dintre Yin și Yang. În acest proces de preschimbare, o parte din Yin se transformă în Yang și o parte din Yang se transformă în Yin.
A opta lege: Niciunde și niciodată nu se găsește Yang fără Yin sau Yin fără Yang. Tot ceea ce există în univers sau tot ceea ce este nou creat, conține obligatoriu și Yin și Yang în proporții diferite.
A noua lege: Nimic nu este neutru pe lume. Dacă ar fi neutru ar însemna că energiile Yin sunt în aceeași proporție cu energiile Yang. Cum una este centrifugă iar cealaltă centripetă, dacă ar fi în același timp de aceeași mărime ele ar ajunge în echilibru anulându-se reciproc. Acesta este vidul, însă în orice fenomen sau existență din natură și din întregul univers predomină fie principiul Yang, fie principiul Yin. Între ele nu există echilibru perfect, iar acest lucru face ca universul să fie în continuă devenire, preschimbare, ciclicitate și reînnoire.
A zecea lege: Principiul Yin mai mare atrage Yang-ul mic și principiul Yang mai mare atrage Yin-ul mic. Proporția mai mare a unuia dintre principii determină atracția proporției mai mici din celălalt principiu. Acest lucru face posibilă susținerea structurilor datorită predominanței și în același timp determină stabilitatea elementelor nepredominante. Altfel cele Yin s-ar dispersa, în timp ce cele Yang ar face implozie determinând o nouă dispersie.
A unsprezecea lege: Yin-ul prea mult se transformă în Yang, iar Yang-ul prea puternic în Yin. Sau altfel spus Yin-ul extrem generează Yang și invers, Yang-ul extrem generează Yin. Yang fiind centripetă, prin acumulare extremă ar face o implozie iar acest fapt ar genera o dispersie care este centrifugă și extrem Yin.
A doisprezecea lege: Orice manifestare din natură și din întregul univers are miezul Yang și exteriorul Yin.

Detaliind, putem descrie manifestarea energiilor feminine astfel: împrăștie, mărunțesc, dezordonează, fascinează, individualizează în părți mărunte și trezesc frumusețea în fiecare părticică. Sparge întregul în bucăți pe care le individualizează în frumuseți precum o oglindă spartă în mii de bucăți ale cărei cioburi fascinează, aduc dezordine creând astfel o nouă atmosferă, pe care o sparg din nou pentru a crea o alta și așa mai departe…

Energia feminină este o forță centrifugă, care împinge în afară pentru a dispersa și a împrăștia într-un nou aranjament. Dezechilibrează pentru a căuta echilibru în alt mod și în altă parte. Descentrează și descentralizează, destinde și dispersează, dezrădăcinează și dezrobește, dezordonează și diversifică, înfrumusețează și fascinează…  În acest mod energiile feminine pregătesc terenul pentru altceva. În acest mod ele fac posibil și necesar un nou episod din viața universului în continuă devenire. În acest mod energiile feminine fac necesară intervenția energiilor masculine pentru a le susține.

Energiile masculine susțin fiecare nouă creație a energiilor feminine. Susțin cu forța de a ridica de la pământ direct în univers, fac să dureze dând sens întregului, determină fiecare individualitate să depindă de o alta creând astfel susținere. Ordonează, clarifică și limpezesc neliniștea dispersiei. Adună tot ceea ce este împrăștiat prin forța sa centripetă de manifestare și aduce la echilibru structurile dezechilibrate.  Energiile masculine prin manifestarea lor centripetă fac pereche cu energiile feminine care sunt centrifuge, creând un echilibru instabil. Fiecare dezechilibru al manifestării lor este deschizător de noi lumi care vor fi create prin înlănțuirea lor permanentă, prin dansul lor fermecător.

Energia feminină descentrează, dispersează și împăștie în bucățele o lume, energia masculină calmează împăștierea, domolește spargerea în bucăți, scade amplitudinea energiei feminine și o uniformizează.

Așa se nasc noi specii, așa se nasc oamenii, așa se nasc noi constelații și noi universuri, dintotdeuna. Așa s-a născut și apărut universul și acestea sunt legile lui.

În afara acestor energii, mai sunt și altele care ne guvernează viața și destinul. Acestea sunt însă cele mai importante, iar dacă le cunoaștem pe acestea putem fi capabili să funcționăm în consonanță cu energiile universului și vibrația naturii.

CONEXIUNEA DUBLULUI FLUID CU NATURA

Recunoscând legătura dublului cu natura, vom acumula treptat convingerea acestei legături firești și naturale, astfel încât prin convingerea deja acceptată vom stabili conexiunea între dublu și natură.

A fi convins înseamnă a accepta un adevăr, a-l lăsa să se aștearnă în profunzimile ființei și să rămână acolo. De aceea sunt atât de greu de șters unele convingeri. Pentru că sunt adânc plantate în subconștient și din acest motiv sunt chiar greu de detectat. Vom reuși prin efort să ne analizăm convingerile, să le triem renunțând la cele care ne fac rău, ne limitează și le purtăm în spinare precum grele poveri care ne apasă blocându-ne și îmbolnăvindu-ne.

În viața cotidiană este important, ceea ce considerăm noi important pentru viața pe care o desfășurăm în acel mediu. Sunt importante munca noastră și rezultatele ei care ne aduc satisfacție, sunt importante relațiile sociale etc. Pe un ultim loc poate sau chiar deloc, se află natura și dublul. Nu avem timp de natură, nu avem timp să o observăm, nu bănuim existența dublului și nu sesizăm conexiunea lui cu natura.

Căpătarea convingerii de legătură a dublului cu natura și a conexiunii lor, este de o importanță vitală încărcând spiritul cu vitalitate și cu prospețime. Acceptarea convingerii că între natură și dublu este și a fost dintotdeauna o conexiune vitală reală, ne determină întoarcerea la natură, în locul firesc pe care îl ocupăm în circuitul naturii și în marele angrenaj al universului. Este singura modalitate de coexistență în armonie cu întregul univers, iar din acest punct de vedere armonie înseamnă a ne plasa așa cum am fost proiectați să funcționăm în marele angrenaj.

Trebuie să învățăm treptat să ne întoarcem la natură, dar nu doar privind-o ci simțind și reunoscându-ne conexiunea cu ea. Energia dublului funcționează firesc numai în legătură cu natura. În viața cotidiană care ne prinde și ne macină, investim energia dublului și a corpului până la epuizare, până când ne îmbolnăvim corpul fizic. Investim energie în preocupările zilnice cărora le dăm o importanță mai mare decât sănătatea corpului și funcționarea firească a dublului.

Corpul fizic este recipientul care adăpostește energia dublului ce se află atât în interiorul cât și în exteriorul său. Corpul fizic este vehiculul nostru în această lume și trebuie păstrat într-o stare deosebită de curățenie și sănătate. Pe de altă parte, energia dublului este receptaculul hranei noastre vitale, de bază, fără de care corpul fizic ar muri.

Atât corpul fizic cât și dublul trebuie înțelese și prețuite, trebuie ajutate să funcționeze în condiții cât mai bune, astfel încât să ne plasăm și să luptăm pentru păstrarea bunăstării fizice și psihice.

Ar trebui să ne punem întrebarea: dacă este atât de vitală funcționarea corpului și a dublui, de ce nu am prețuit până acum acest lucru? De ce nu ne-am pus problema?

Viața noastră este mai importantă decât toate lucrurile pe care le facem în viața cotidiană, decât toate lucrurile pe care le-am pierdut în viața de până acum. Nu ne dorim să ne pierdem viața, dar nu ne-am pus problema importanței ei.

Bucurăți-vă de lucrurile mărunte pe care vi le oferă viața și lăsați-o să crească în voi câte puțin, până când veți avea bucurie de viață. Aveți grijă de ea cu blândețe și înțelegere, iar ea vă va răspunde…

”Prea multă lume, prea multe cerințe, prea multe de făcut; oameni competenți, grăbiți, ocupați – despre         „a trăi” nici nu poate fi vorba!” (Anne Morrow Lindbergh) 

”Oamenii nu își mai dau demult seama de bucuria de a trăi, pentru că nici nu mai știu să contemple minunile Naturii.”  (Constantin Brâncuși) 

”Nu te grăbi, nu-ți face griji, ești aici doar pentru o scurtă vizită. Așa că oprește-te! Miroase florile!” (Walter Hagan)

Autor: Naturalis Yoga

vizitatori:
Hit Counter provided by orange county divorce attorney

Designed by adaweb