Club Naturalis Yoga

Centru de LINIȘTE, ARMONIE, TINEREȚE ȘI SĂNĂTATE, acreditare Yoga Alliance

ȘEDINȚA 13 – Alegerea momentului potrivit

Imagini pentru parasutist

 

De cele mai multe ori în viață, sub presiunea fricii de eșec și a speranței de câștig, am acționat pripit, haotic și fără a avea o strategie. Am sperat întotdeauna într-un câștig imediat, ușor de obținut și fără prea multă ”bătaie de cap”. Astfel, ne-am aruncat în bătălii la primul stimul, impulsiv, sub presiunea propriilor stări, fără a discerne prea mult cum stau lucrurile. Ne-am aruncat în bătălii făcând mare vâlvă, făcând mizerie și lăsând urme, ”ca să ne țină minte lumea…”. Dar acest mod de a ne purta bătăliile nu ne-a adus niciodată nici fericire și nici serenitate, ci dimpotrivă ne-a încărcat cu sentimente neplăcute.

Alegerea momentului potrivit apare în mod natural atunci când avem acumulate celelalte trei însușiri ale luptătorului și ca o consecință a lor. Numai având stăpănire de sine, răbdare și disciplină ni se deschide accesul la alegerea momentului potrivit.

Momentul potrivit este momentul în care acționând, acțiunea noastră are sens și generează cel mai potivit rezultat. Acționând în orice alt moment diferit de momentul potrivit, acest ”alt moment” va avea drept consecință dezlânarea acțiunilor noastre, transformându-le în acțiuni fără scop, fără sens, lipsite de valoare și atrăgând în același timp reacții adverse. Acționând în ”alt moment” decât momentul potrivit pentru a acționa, ne încărcăm cu sentimente neplăcute și atragem asupra noastră reacții nedorite.

Tocmai de aceea, momentul potrivit este cel mai prielnic moment pentru a acționa, iar a fi prielnic înseamnă a fi binevenit, propice și în favoarea luptătorului, fără a genera încărcătură emoțională neplăcută și fără a atrage reacții nedorite.

În antrenamentul pentru alegerea momentului potrivit pentru a acționa luptătorul caută repere și își cizelează comportamentul folosind însușirile luptătorului, astfel încât acestea îi vor oferi terenul necesar găsirii lui. Cizelându-și comportamentul cu însușirile luptătorului, el va fi capabil să își dezvolte simțul alegerii momentului potrivit.

Simțul alegerii momentului potrivit este un simț special, care antrenat cu efort și determinare duce treptat la măiestrie. Cu ajutorul lui, prin practică organizată și sistematică, vom dobândi măiestria de a ne prinde șansele. Șansele nu pot fi prinse decât la momentul potrivit, având în alertă simțul alegerii momentului potrivit pentru a acționa. Fiind în alertă cu simțul alegerii momentului potrivit pentru a acționa, vom fi capabili să simțim când a sosit momentul potrivit pentru a acționa, vom ști că în nici un alt moment de până atunci nu am simțit același lucru, iar acest moment este șansa noastră pentru ceea ce ne este cel mai potrivit și mai bun.

Dacă suntem bântuiți de îndoieli, de nesiguranță, de temeri, ne va fi greu sau imposibil să acționăm la momentul potrivit. Sub presiunea acestor sentimente vom acționa impulsiv la un moment nepotrivit, pierzându-ne șansele. În aceast caz, este necesar să ne dăm un pas în spate pentru a privi imaginea de ansamblu a situației în care suntem implicați, trecând astfel pe poziție de martor. Numai de pe poziția de martor vom obține certitudinea momentului potrivit pentru a acționa.

Alegerea momentului potrivit este un simț dezvoltat prin antrenament și care susținut prin stăpânire de sine, răbdare și disciplină, ne dă posibilitatea să vedem limpede de pe poziția de martor care este situația și în acest fel să alegem cel mai potrivit moment pentru a acționa.

Din punct de vedere energetic, alegerea momentului potrivit se simte precum o energie în care se întrepătrund și fuzionează stăpânirea de sine, răbdarea și disciplina. Cu cât vor fuziona mai bine, cu atât mai bune sunt premisele de a simți și a acționa la momentul potrivit. Această fuziune poate fi rafinată atât de mult, până când alegerea momentului potrivit va deveni o măiestrie.

Pe lângă reperele date de comportamentul cu stăpânire de sine, răbdare și disciplină în alegerea momentului potrivit, luptătorul folosește și alte repere. El apelează la repere date de semnele exterioare. El știe să vadă în semnele exterioare confirmări de la mediu, de la natură, repere care îi indică fără dubiu că a sosit momentul potrivit pentru a acționa.

Fiind astfel în alertă, luptătorul va fi capabil să percepă orice modificare ce apare în preajma lui, detectând în același timp semne de la natură. Toate acestea le folosește drept indicii asupra modului în care va acționa impecabil în continuare. Iar acest comportament înseamnă a acționa în armonie cu natura și întregul univers…

 

VOINȚA

 Voința este ultima dintre însuțirile luptătorului. Ea se dezvoltă simultan cu dezvoltarea și antrenarea celorlalte însușiri ale luptătorului, însă este mai aparte.

Voința este puterea pe care suntem capabili să o angrenăm în acțiunile noastre și din această cauză este diferită, având un substrat mai profund.

Voința este mai greu de accesat deoarece este o însușire care se manifestă numai prin intermediul puterii noastre personale. Având un dram de putere personală, avem capacitatea de a accesa, de a angrena voința și de a acționa prin intermediul ei.

Puterea personală trebuie dezvoltată și stocată într-o magazie interioară, pentru ca atunci când vom avea nevoie de ea, să o accesăm și să o utilizăm prin intermediul voinței. Un om este suma puterilor sale personale acumulate prin efort, de-a lungul întregii sale vieți și fiecare putere personală îi permite să acceseze și să utilizeze voința.

De-a lungul întregii sale vieți, făcând față provocărilor care îl încearcă, luptătorul își cizelează comportamentul cu stăpânire de sine, răbdare, disciplină și acționând la momentul potrivit, astfel încât va reuși să facă față provocărilor vieții.

Este o experiență asociată unui anumit tip de energie, care îi permite să treacă cu bine prin provocări apelând la această energie specifică acumulată. Această energie specifică îi generează putere personală, iar puterea personală îi va fi suportul pentru a  aduna și accesa voința de a acționa.

La baza acestui mod experimentat de a acționa stă voința. Voința este energia care apare și devine cu ușurință accesibilă urmare unui comportament cizelat cu stăpânire de sine, răbdare, disciplină interioară și simțul alegerii momentului potrivit pentru a acționa. Voința este energia care accesată, este capabilă să ne pună în legătură cu experiența acumulată, să o mobilizeze și astfel să o valorifice.

Amintiți-vă experiențele grele pe care le-ați avut de-a lungul vieții și uimirea pe care ați avut-o atunci când ați trecut cu bine peste ele, uneori cu o uimitoare ușurință de care nu vă credeați capabili. Ați încetat brusc să vă mai plângeți de milă și să vă considerați slabi, și fără să știți cum, fără să bănuiți că este posibil, v-ați mobilizat voința, iar cu ajutorul ei ați accesat toată rezerva de putere personală de care erați capabili înfruntându-vă soarta. Dacă v-ați fi făcut socoteala dinainte cum să treceți cu bine peste această încercare grea, nu v-ați fi crezut în stare. Totuși fără a vă pune problema v-ați aruncat în luptă cu neînduplecare și ați reușit. La final v-ați simțit o persoană puternică, dar acest sentiment se datorează acumulării de putere personală.

Este un sentiment de împlinire această experiență reușită pe care totuși o uităm ușor. Dar gândiți-vă, nu vi se pare normal să acționați în acest mod permanent și nu doar întâmplător? Nu v-ați pus problema că poate ați fost proiectat să acționați astfel și totuși o faceți întâmplător și extrem de rar? Dacă problema pusă în acest fel ar fi adevărată, v-ar crea o mare frustrare, nu?

”Viața înseamnă a transforma constant în lumină și în flacără tot ceea ce suntem și tot ceea ce întâlnim.”

(Friedrich Nietzsche)

 

Autor: Naturalis Yoga

 

vizitatori:
Hit Counter provided by orange county divorce attorney

Designed by adaweb