Tipologii (cu inspirație din Arta Păcii -Morihei Ueshiba)

Tipologiile sunt calitaţi care reflecta natura lumii noastre: rezistent ca diamantul, unduitor ca o salcie, uşor curgator ca apa sau la fel de imaterial ca spaţiul.

Fiecare tipologie pentru a se echilibra și întări este necesar să își cunoască și echilibreze propria energie, apoi să își dezvolte câte puțin celelalte tipologii astfel încât acestea vor contrabalansa cu propria tipologie, deraiind orice posibil dezechilibru.

 

TIPOLOGIA ”DIAMANT REZISTENT”

În echilibru: Puternică ca o stâncă în relaționare, puternică ca o stâncă în comunicare datorită emanației de ”diamant”, de energie în val puternic cu impact așa cum primește din univers. Este o ”prezență pe care o remarci”. În familie sau grup, trage tot grupul după ea scoțându-l din situații. Se simte datoare să intervină și să preia comanda pentru că este dotată să facă față situației, să rezolve situații. Este inventivă, descurcăreață, dinamică în acțiune și gândire, în găsire de soluții din ”instinct de diamant” care crede că pentru orice există o soluție. Este o persoană rezistentă care se nu plânge că nu poate, motiv pentru care își forțează de multe ori limitele până la epuizare și îmbolnăvire.

În dezechilibru: Crispată, rigidă. Energia pe care o primește vine în valuri intense, iar structura de diamant tinde să blocheze în corp energia care o alimentează (acolo apare slăbire și boală), să o țină în ea, devenind rigidă, înțepenită până la casantă. Devine isterică cu ușurință, se ofensează ușor, îi ”sare țandăra” din a controla pe alții, critică, nemulțumită. Când este jignită de obicei iese la ceartă, comentează.

Face presiune de control asupra propriei persoane, asupra situațiilor cu care se confruntă și asupra celor față de care se simte responsabilă. Răzbunătoare, puternică în confruntări poate face mult rău din cauza energiei sale energice, rănind pe cei din jur. De aceea devine cu ușurință un tiran care controlează obsesiv-obositor pe ceilalți.

Impresia asupra celorlalți: Lasă impresia că este ”bărbătoasă” și stăpână pe situație (uitând să fie grațioasă și feminină).

Temeri: are teama că este văzută ca fiind o brută și că nu îi sunt înțelese bunele intenții.

Reacție instinctuală proprie energiei: de putere și control, stăpân pe sine, aduce echilibru stabil în mediul în care este.

Modul de a acționa în armonie: Dacă adversarul lovește cu foc (furie, frică, agresivitate, ură, răzbunare, etc.), întâmpină-l cu rezistența diamantului de a rămâne neclintit în perfecțiunea sa interioară astfel încât nimeni și nimic să nu îi poate perturba ”structura pură„.

 

TIPOLOGIA ”SALCIE UNDUITOARE”

În echilibru: Este o imagine mereu surâzătoare, radiind frumusețe senină a feței, pregătită mereu de vorbit-socializare. Parcă este de la ”Relații cu publicul” , dar înstr-un sens sincer, nu formal. Este unduitoare-dinamică, plină de grație în mișcări, feminină. Este fermecătoare, caldă, plăcută în comunicare. Nu este niciodată adepta conflictelor, având talentul de a le evita și chiar dezamorsa. Știe instinctual că ”unduirea” lipsită de asperități și colțuri, deschide sufletele oamenilor spre afecțiune-înțelegătoare.

În dezechilibru: răutăcios-sarcastică, replici ironizante, își rigidizează ”crengile” devenind înțepenită și neplăcută. Fața i se amărăște. Uneori devine tăcută și stânjenitoare ca prezență. Are impresia că se echilibrează în medii de comunicare unde este apreciată și admirată. Îi place și s-a obișnuit să fie admirată, plăcută, iar când este dezechilibrată caută să obțină rapid această apreciere considerănd că o va ajuta să își revină. Din acest motiv, în aceste situații vorbește mai mult decât este necesar pentru a acapara admirația, dar spune lucruri care produc reacții neașteptate și neplăcute. Într-o forma mai exacerbată, devine prefăcută, fățarnică, meschină, jucând diverse roluri, nefiind ea decât foarte rar.

Impresia asupra celorlalți: Lasă impresia că este plină de blândețe și înțelegere

Temeri: Are teama că nu o place lumea, că jignește lumea

Reacție instinctuală proprie energiei: de împăciure armonizatoare în mediul în care este.

Modul de a acționa în armonie: Dacă adversarul lovește cu foc (furie, frică, agresivitate, ură, răzbunare, etc.), întâmpină-l cu cu un zâmbet, o vorbă și o atitudine/energie blândă mlădioasă-unduitoare în armonie cu natura încât îl dezarmezi și nu te poate atinge.

 

TIPOLOGIA ”APĂ CURGĂTOARE”

În echilibru: Curgătoare și adaptabilă la situații, plăcut-alunecoasă până la încântătoare. Deschisă și directă în comunicare și socializare. Simplă și sinceră părând chiar naivă. Uneori are acțiuni impulsiv-curgătoare, dinamic-curgătoare dictate din instinctul curgerii. Rezolvă problemele fără să le țină socoteala, fără să le pună ”la suflet”, ghidată din propria curgere. Sare să-și ofere ajutorul dezinteresat, din suflet.

În dezechilibru: Agitată, precipitată, nerăbdătoare și din această cauză instabilă emoțional. Șovăitoare în emoții, nesigură, uneori pune la îndoială rațională părțile bune. Uneori insistă prea mult între șovăială și îndoială încât nu mai alege nimic și cade în depresie. Se oprește din ”curgere” pentru a pune la îndoială ”curgerea”. Când devine șovăielnică nu mai poate fi deschisă și directă în comunicare și relaționare. Statică în curgere, adună în ea precum un baraj nămol și mizerii care o îngreunează și o trag la fund în tristețe. Statică în curgere devine stagnantă, nămoloasă, blocată. Când este jignită se închide în ea și plânge.

Impresia asupra celorlalți: Lasă impresia că este o persoană pe care te poți baza

Temeri: Are teama că lumea nu este mulțumită de ea (deși lumea nu știe acest lucru și nu îi pretinde acest lucru)

Reacție instinctuală proprie energiei: de adaptare-curgere

Modul de a acționa în armonie: ”Dacă adversarul tău atacă cu foc împotriveşte-te cu apa, devenind complet fluid şi liber curgator. Prin natura sa, apa nu se loveşte de nimic, şi nu se opune la nimic. Din contra, absoarbe orice lovitura fara vatamare.” (Arta Păcii , Morihei Ueshiba)

 

TIPOLOGIA ”AER IMATERIAL”

În echilibru: Emană o seninătate ”aeriană”, are o înțelepciune simplă, instinctuală și naturală care vine din ”spațiu”. Are o prezență care parcă ”nu atinge” realitatea. Parcă nu o ating situațiile de viață, de mediu, de politică sau economie. Vede detașat și neimplicat realitatea. Vede soluții din detașare, iar când nu vede nu își pune problema altfel, ci își vede liniștită de drum.

În dezechilibru: Devine rigidă înțepenită, agățată de gânduri rațional-materiale care o scot din ”spațialitate”. Ofensată devine iritată rapid, se roșește și spune repede că s-a săturat și că renunță. Renunță ușor pentru a pleca și a-și regăsi ”aerianitatea-imaterială” după care tânjește și pe care o pierde în contact de socializare.

Impresia asupra celorlalți: Lasă impresia că nu atinge, că nu ”respiră„, că

Temeri: Are teama că relaționând/socializând își pierde ”aerianitatea” pe care o iubește foarte mult, și trebuie ”să se țină bine pe picioare”.

Reacție instinctuală proprie energiei: de dispersie în frumusețe și armonie

Modul de a acționa în armonie: Dacă adversarul lovește cu foc (furie, frică, agresivitate, ură, răzbunare, etc.), împotrivește-te cu aer imaterial, expansiv și râde ca și cum nimic nu te poate atinge.

 

 

Comentariile nu sunt permise.