Povestea poporului Dani, tribul care încă trăiește precum în epoca de piatră

Crestele sălbatice și accidentate ale munților Jayawijaya, situate în vestul statului Indonesia, au fost considerate pentru mult timp ca fiind nelocuite. Asta până în 1938 când un pilot care efectua un zbor de agrement în zonă observă mai multe cabane circulare și terenuri agricole. De atunci, „civilizațiile noastre” interacționează în pace și armonie, conform spuselor înțelepților tribului. Când primii misionari au ajuns în zonă, aceștia au văzut o lume complet diferită de a noastră. Deși vorbim de anii 40, poporul Dani nu știa încă de existență metalelor; aceștia utilizau doar unelte din piatră și os. Cultivau cartofi dulci, iar singurul lor animal domestic era porcul.

Depresiunea Baliem Valley în care tribul trăiește este situată la o altitudine de 1600 de metri deasupra nivelului mării, iar descoperirile arheologice dovedesc faptul că în această zonă omul desfășura activități agricole încă de acum 10.000 de ani, ceea ce îi face pe cei din poporul Dani urmașii direcți ai uneia dintre cele mai vechi culturi din lume.

Antropologul american Marshall David Sahlins scria, într-o lucrare publicată în anul 1963, că poporul Dani este asemenea strămoșilor noștri, de parcă timpul ar fi înghețat pentru ei: „Folosesc unelte pentru agricultură și vânătoare asemănătoare oamenilor preistorici pe care îi regăsim în cărțile de istorie. Cred în magie, în abilitatea de a invoca spiritele prin ritualuri mistice, în curaj, în bărbăție. În afară de peisajul spectaculos, cultura din acel loc este încă neatinsă de noi. Foarte puțini oameni au avut până acum ocazia de a explora intima zonă în care locuiește poporul Dani”.

poporul dani

poporuldani23

afafaag

Una dintre cele mai ciudate tradiții ale acestui trib o constituie amputarea degetelor la femei. Acestea își taie un deget ori de câte ori un partener de viață moare. Potrivit tradiției, prin amputarea degetului femeia își arată durerea pe care o suferă după omul care părăsește această lume. Cele care nu fac un asemenea gest riscă să fie bântuite tot restul vieții lor de sufletul foștilor iubiți decedați.

Pentru a-și demonstra spiritul războinic, bărbații danii își pictează fețele, iar nasul le este străpuns încă de la adolescență de colți de mistreț, acest lucru făcând parte dintr-un ritual de tranziție de la copilărie la maturitate. Poartă suliți și săgeți în permanență, iar zona genitală le este acoperită cu frunze sau bețe din lemn.

Totuși, în prezent, turismul pare a le mai fi schimbat modul de viață. Unicitatea culturii lor și, desigur, frumusețea văii Baliem, ademenesc încet oamenii din întreaga lume. Efectele acestei interacțiuni sunt variate, de la îmbunătățirea asistenței medicale și până la accesul la educație, dar în același timp riscă să pună în pericol o lume neobișnuită care ar trebui conservată.

poporuldani566

poporuldani2

 

sursa: beforethey.com/

sursa: blogs.wsj.com/indonesiarealtime/

sursa: vanishingworldphotography.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Sursa: http://www.cunoastelumea.ro

 

Comentariile nu sunt permise.