Sinele Conștient

 sinele constient 3

Citate din Dan Millman, care cuprind descrierea Sinelui Conștient

 

 • ”Sinele Conștient luă forma unui robot cenușiu, fără expresie,…, sorta informația și căuta cel mai bun mijloc de a acționa. ”

(Călătoria sacră a luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.69)

 

 • ” …percepeam prin claritatea logicii Sinelui Conștient„ (Călătoria sacră a luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.76)

 

 • ”ca Sine Copil, simțeam o nevoie puternică să fiu ghidat, să găsesc pe cineva care să interpreteze realitatea pentru mine, care să-mi ofere siguranță și direcție. Aveam nevoie de Sinele Conștient.” (Călătoria sacră a luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.77)

 

 • ”În acel moment, conștiința mea îl părăsi pe copil și fuzionă cu conștiința robotului-computer. Am început să privesc prin ochii acelei mașini raționale și lumea mi s-a înfățișat cu obiectivitate și calm glaciar. Copilul care fussesem mai devreme îmi apăru ca ceva care îmi distrăgea atenția. Am formulat rapid câteva soluții ca să îl liniștesc…” (Călătoria sacră a luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.77)

 

 • ”Nu mă tulbura nici o emoție sau sentiment, lumea mea era ordonată, structurată și teribil de limitată. Am văzut pădurea în nuanțe de gri. Frumusețea era pentru mine o definiție, nu o experiență. Vedeam ceea ce era util sau constructiv. Percepeam trupul ca pe o povară necesară, o mașină care îmi permitea să mă mișc și să mă reproduc, dar nimic mai mult decât o unealtă a minții.  (Călătoria sacră a luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.77)

 

 • ”Simțindu-mă foarte sigur pe mine în interiorul minții computerizate, eram complet imun la capriciile emoțiilor. Cu toate acestea fiind, fiind lipsit de spiritul ludic, energia emoțională și vitalitatea copilului, nu trăiam cu adevărat, existam doar într-o lume sterilă, compusă din probleme și soluții.” (Călătoria sacră a luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.78)

 

 • ”Ajuns într-un nou punct de observație, am văzut simultan Sinele Conștient și Sinele Primar stând spate-în-spate, fiecare în lumea lui. Dacă ar fi reușit să conviețiuască, oh, cât de bogată ar fi fost viața fiecăruia dintre ei!” (Călătoria sacră a luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.78)

 

 • ”Prețuiam rațiunea, logica și abilitățile de cunoaștere ale robotului-computer, ale Sinelui Conștient…” (Călătoria sacră a luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.78)

 

 • ”…am fugit din nou în Sinele Conștient și am văzut realitatea cu ochii lui, apoi înapoi la Sinele Primar și am văzut o altă realitate, cea a copilului. ” (Călătoria sacră a luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.79)

 

 • ” Am auzit glasul Sinelui Superior chemându-mă de undeva din adâncul pădurii și am simțit un dor intens de a fuziona cu el…Dar în câteva clipe, Sinele Conștient mă luă captiv. Mă închise în mintea lui de oțel, în care nu se auzea decât vocea monotonă care repeta la început lent, apoi din ce în ce mai repede, mereu și mereu: Eu sunt tot ce există, Sinele Superior este o iluzie.” (Călătoria sacră a luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.79)

 

 • ”Sub aparența că asta îmi servea ca să conștientizez suferința și emoțiile violente cu care mă confruntam, Sinele Conștient a menținut un control riguros asupra sentimentelor Sinelui Primar pe care le-a vârât sub preș…” (Călătoria sacră a luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.79)

 

 • ”Am înțeles care este semnificația atenției: focalizarea intenționată a conștiinței (lucidității, a sinelui Conștient). Mi-am simțit din nou trupul, de data aceasta ca pe un vas gol. Mi-am privit picioarele: prin ele circula o lumină caldă, strălucitoare, care le dizolva în perfecțiunea ei. Mi-am concentrat atenția asupra fiecărei părți a trupului meu, până când am redevenit una cu lumina. Am înțeles astfel ce înseamnă adevărata meditație: procesul de expansiune a lucidității, de focalizare a atenției, de abandonare completă în fața luminii conștiinței.” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.134)

 

 • ”Conștiința (calitatea de a percepe conștient), nu se află în interiorul corpului. Dimpotrivă, corpul se află în interiorul conștiinței (percepție la nivel de Sine Conștient). Iar tu ești una cu acea conștiință (Sine Conștient), nu cu mintea fantomatică care te tulbură atâta. Ești într-adevăr una cu trupul, dar și cu tot ceea ce te înconjoară (prin Sinele Copil). Acest lucru ți-a fost revelat de viziunea pe care ai avut-o ceva mai devreme. Singura care se opune schimbării este mintea. ori de câte ori te relaxezi fără să gândești în interiorul corpului tău, ești fericit, mulțumit și liber, căci nu mai simți nici o separare (atunci Sufletul de Copil devine activ) . Nemurirea îți aparține deja, deși nu în maniera pe care ți-o imaginai sau la care sperai. Ai fost nemuritor încă de cândte-ai născut și vei rămâne astfel mult timp după ce corpul tău se va dizolva. Corpul însuși este conștiință (parte din Sine Conștient). El nu se naște și nu moare; doar se transformă. Singurul lucru care moare este mintea, adică egoul, convingerile personale, istoricul și identitatea ta (toate acumulările din viața asta). ” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.140)

 

 • ”Poate că ai auzit de acel adept zen care și-a întrebat maestrul care este cel mai important element din zen. Roshi i-a răspuns „Atenția” (Sinele Conștient în intensitatea momentului ACUM). ”Bine, mulțumesc i-a spus adeptul. Dar acum poți să îmi spui care este al doilea element ca importanță zen?” Rosi i-a răspuns: „Atenția”. (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.142)

 

 • ”Unicul lucru de care poți fi absolut sigur este că te afli AICI, oriunde ar fi acest loc. De acum înainte, ori de câte ori mintea îți va fugi către alte tipuri și locuri, aș dori să te concentrezi din nou asupra momentului și locului prezent. (Sinele Conștient este activ numai AICI și ACUM) Reține: momentul este ACUM , iar locul este AICI. ” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.267)

 

 • Mintea fuge în trecut sau în viitor. ”Nu poți face nimic pentru a schimba trecutul, iar viitorul nu va fi niciodată exact așa cum te aștepți tu sau cum ți-ai dori să fie (acestea sunt proiecții ale minții). Nu au existat niciodată luptători în trecut, așa cum nu vor exista în viitor. Luptătorul pașnic nu trăiește decât AICI și ACUM. Tristețile, temerile, fricile, mânia, regretele și vinovăția, invidia, planurile și dorințele nu pot trăi decât fie în trecut, fie în viitor.” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.270)

 

 • ”Există o istorie străveche povestită de Platon: se spune că a existat o dată un popor care își trăia viața în Peștera Iluziilor (peștera ego-ului). După mai multe generații, oamenii au ajuns să creadă că umbrele lor pe pereți reprezentau însăși substanța realității. Singure miturile și povestirile religioase vorbeau despre o altă posibilitate, mai luminoasă. Obsedați de jocul umbrelor, oamenii s-au obișnuit și au devenit prizonierii acestei realități întunecate. De-a lungul istoriei au existat și excepții binecuvântate printre prizonierii din peșteră. Au existat oameni care au obosit să privească jocul umbrelor, care au început să se îndoiască de el și nu s-au mai simțit împliniți, oricât de sus ar fi urcat umbrele. aceștia au devenit căutătorii luminii. Un număr mic de norocoși au găsit un ghid, care i-a pregătit și i-a scos afară din Peșteră, la lumina soarelui…. Toți oamenii din această lume sunt prinși în capcana Peșterii propriei lor minți. Singurii care pot râde în eternitate sunt acei luptători care văd lumina, care se eliberează, care abandonează toate iluziile (proiecțiile minții). Această realizare este dincolo de efort sau de teamă. De îndată ce se petrece, vei constata că este ceva simplu, evident, obișnuit, o stare de trezire și de fericire (o stare de trezire a Sinelui Conștient și de fericire a Sinelui Copil din nou liber). Nu este altceva decât realitatea dincolo de umbre. ” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.316)

 

Despre meditație

 • ”Meditația este alcătuită din două procese simultane: unul constă în interiorizare, adică în a deveni atent la ceea ce se petrece în interiorul tău, iar cel de al doilea constă în abandon, adică în detașarea de gândurile care apar. numai în acest fel te vei putea elibera de minte.” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.137)

 

 • ”Poate ai auzit povestea adeptului care stătea într-o tăcere profundă în mijlocul unui mic grup de practicanți. Îngrozit de viziunea pe care o avea, legată de sânge, moarte și demoni, el s-a ridicat, s-a îndreptat către maestru și i-a șoptit la ureche: ”Roshi, am avut o viziune oribilă!” ”Detașează-te de ea!”, i-a spus maestrul. Câteva zile mai târziu, adeptul a avut o viziune erotică, apoi una legată de semnificația vieții, și chiar una în care apăreau îngeri. Tocmai când se bucura de ea, maestrul a apărut în spatele său și l-a lovit cu nuiaua pe umăr, strigându-i: ”Detașează-te!” ”Meditația este alcătuită din două procese simultane: unul constă în interiorizare, adică în a deveni atent la ceea ce se petrece în interiorul tău, iar cel de al doilea constă în abandon, adică în detașarea de gândurile care apar. numai în acest fel te vei putea elibera de minte.” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.138)

 

 • ”De ce trebuie luptătorul să stea și să mediteze? Eu credeam că un luptător trebuie în primul rând să acționeze”, l-am întrebat pe Socrate. ”Meditația în poziție șezând nu este decât calea începătorului. Mai devreme sau mai târziu, vei învăța să meditezi în mijlocul acțiunii, oricare ar fi aceasta. Poziția șezând are rolul de ceremonie, de ritual în care adeptul practică echilibrul, relaxarea și detașarea divină. Începe prin a practica acest ritual și vei sfârși prin a-ți dilata conștiința și a te abandona plenar în fața întregii vieți.” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.145)

 

 • ”Meditează toată ziua, dacă dorești. Ascultă sunete și privește lumini, dar nu te lăsa sedus de ele. Detașează-te! Lasă senzațiile să curgă liber și detașează-te de ele.” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.203)

 

 • ”Meditând vei înțelege că secretul fericirii nu constă în a te bucura de mai multe, ci în a-ți dezvolta capacitatea de a te bucura de mai puțin (de a fi bucuros pentru oricât de puțin). Un luptător pașnic alege întotdeauna calea simplității, făcând astfel diferența între nevoi și dorințe. Omul are în general puține nevoi și foarte multe dorințe. Plăcerea mea supremă este să fiu atent la fiecare moment din viața mea. Atenția nu costă nimic. Singura investiție pe care trebuie să o faci constă în antrenamentul de rigoare. Totul este foarte simplu, lipsit de complicații, fără căutări inutile, fără acțiuni disperate…” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.266)

 

 

Clarificări finale: Ce este Sinele Conștient ?

 

 • Sinele Conștient comunică cu noi prin idei conștiente, revelații clare, intensitate asupra momentului ACUM cu viziune clară asupra unui aspect sau mai multor aspecte combinte. Spre deosebire de Sinele Primar care comunică cu noi prin senzații energetice cu care se ”hrănește”, intuiții, ghidaj interior, bucurie de copil la joacă în suflet. Amândouă, Sinele Copil și Sinele Primar, când se întrepătrund se susțin amplificându-și calitățile, sporindu-și activarea și subtilitatea.

 

 • Sinele Conștient ne face conștienți de relevațiile lăuntrice, de intuițiile interioare, de ghidarea ce vine de la Sinele Copil prin senzitivitate plină de suflet, de nevoile dictate de el, de corp, de obicei contrare a ceea ce propune mintea.

 

 • Sinele Conștient este o conștiență care penetrează toate structurie subtile.

 

 • Conferă claritate, pragmatism, focus intens asupra unei intenționări și capabilitate de-a o susține.

 

 • Conferă îndemânare ”negândită”, senzație plăcută de a face bine lucrurile și conștient subtil de acest lucru, capacitate de a face mai multe lucruri simultan fără poticneală.

 

 • Activat aduce o stare de calm lucid, implacabil și astfel de susținere pe un nivel (pe oricare), la dorință.

 

 • Sinele Conștient deschide vederea lăuntrică și în funcție de capacitatea de activare a lui, se clarifică și mai mult vederea lăuntrică. Obținerea acestui lucru este direct proporțională cu capacitatea de deschidere, de eliberare din viziunea ego-ului, de detașare și de intensificare a Sinelui Conștient care este dincolo de minte și în afara ei.

 

 • Sinele Constient este acel carpe diem! (trăiește clipa!)

 

 • Sinele Conștinet este diferit de proiecțiile minții.

 

 • Meditația este o intensitate dilatată a Sinelui Conștient, AICI și ACUM.

 

 • Activarea Sinelui Conștient este o stare de trezire la simplitate, la normalitate, la ceva evident, obișnuit, o stare de ușurare și de fericire.

 

 

sinele constient2

 

 

 

Comentariile nu sunt permise.