« Shambala, cea plina de splendoare »

shambhala-regatul-ascuns

Un dialog plin de intelepciune

Vom prezenta in continuare cateva fragmente exceptionale dintr-un text scris de Roerich in anul 1928, la Talai-Pho-Brang, in Tibet. Acest text, denumit sugestiv de autor « Shambala, cea plina de splendoare », reda dialogul lui Roerich cu un Lama tibetan, initiat in misterele Shambalei, care i-a confirmat autenticitatea cunostintelor si experientelor sale directe legate de Shambala si i-a revelat multe aspecte tainice. Din pacate, Roerich a pastrat tacerea asupra majoritatii acestor revelatii.

Roerich: „ Lama, cand ne aflam in apropiere de Ulan-Davan (in Mongolia) am vazut un imens vultur negru, care zbura la joasa inaltime pe langa tabara noastra. El a trecut prin fata unei sfere luminoase extraordinar de frumoasa, care zbura catre sud pe deasupra noastra si care stralucea in lumina Soarelui.”

Lama a tresarit. El ne-a intrebat prompt, cu ochii stralucitori:

„Ati simtit cumva si miros de tamaie in desert?

„Lama, asa este: in acel desert pietros, la cateva zile de mers departare de orice localitate, multi dintre noi am perceput in acelasi timp o adiere extrem de parfumata. Acest lucru s-a petrecut in mai multe randuri. Niciodata nu am mai mirosit un parfum atat de incantator ca acesta” (n.n. aceasta perceptie paranormala confirma interferenta cu o lume spirituala subtila.

„Ah – aceasta inseamna ca esti protejat de catre Shambala. Vulturul negru simbolizeaza inamicul care doreste sa iti distruga rezultatele muncii si efortului tau, dar forta protectoare provenind din Shambala, manifestata in forma materiala a sferei stralucitoare, te urmeaza pretutindeni. Aceasta forta este mereu alaturi de tine, desi tu nu o percepi intotdeauna, caci ea se manifesta vizibil doar in anumite momente de cumpana, pentru a te sustine, conferindu-ti mai multa forta launtrica si pentru a te ghida. Ai tinut minte directia in care s-a indreptat acea sfera? Urmareste chiar sa iti continui cautarile mergand in directia respectiva.”

Chemarea Shambalei

”Ai spus ca stii faptul ca atunci cand o fiinta umana aude cuvantul sacru Kalagiya, ea de fapt este chemata in lumea Shambalei, avand permisiunea de a patrunde acolo. Atunci cand auziti aceasta chemare imperativa, trebuie sa stiti ca drumul Shambalei este deschis pentru voi. Trebuie sa raspundeti din tot sufletul acestei chemari si sa tineti minte momentul in care ati perceput-o pentru prima data, pentru ca incepand din acel moment, veti fi pentru totdeauna asistati de Binecuvantatul Rege al Shambalei. Oamenii ar trebui sa invete sa recunoasca si sa realizeze modul in care primesc ajutor de la entitatile subtile, deoarece deseori, neintelegand aceste aspecte, au tendinta sa respinga ajutorul care le este oferit. Desigur, nu toti cei chemati sunt si alesii care raspund chemarii si primesc astfel aceasta sustinere neconditionata a fortelor spirituale in tot ceea ce ei intreprind benefic. Multi sunt cei chemati, dar putini sunt cei alesi, si aici conteaza desigur modul in care fiinta umana este capabila sa raspunda acestei chemari cu daruire si abnegatie, abandonandu-si interesele personale, orgoliul si egoismul, pentru a pasi pe drumul spiritual dificil dar fascinant care il conduce catre implinirea menirii sale spirituale proprii.”

In ceea ce priveste existenta misterioaselor pasaje secrete de trecere catre lumea Shambalei, Roerich ne ofera cateva detalii incitante: „Lama, in Tourfan si in Turkestan am vazut niste pesteri in care exista portiuni neexplorate, tuneluri despre care se presupune ca sunt extrem de lungi. Oare se poate ajunge in Shambala prin aceste tuneluri? Localnicii ne-au povestit ca uneori au iesit din acele tuneluri niste straini care, venind in orasele lor, au vrut sa cumpere diferite lucruri cu monede vechi, care nu mai erau folosite de foarte mult timp.

„Adevarat, adevarat iti spun, locuitorii Shambalei vin uneori pe Pamant, mai ales pentru a se intalni cu fiintele umane care sunt inspirate si ghidate de Shambala si isi daruiesc viata implinirii idealurilor divine ale intelepciunii si compasiunii. Ei aduc atunci, pentru binele intregii umanitati, pretioase daruri spirituale si relicve sfinte. Ti-as putea istorisi multe povestiri despre minunate daruri care s-au materializat direct, din spatiu.”

Regele Shambalei se manifesta deseori pe Pamant

In continuare, Lama relateaza despre manifestarea directa a Regelui Shambalei in planul fizic. Profetiile pe care acesta le-a facut sunt deja in mod evident pentru noi foarte corecte, si am subliniat aceste aspecte prin scurte precizari adaugate (in paranteze) la textul original:
„Chiar Rigden-jyepo (cu acest nume se refera Lama la Regele Shambalei) insusi se arata uneori in locurile sacre, in unele manastiri, si in momentele predestinate el rosteste anumite profetii. Noaptea sau dimineata devreme, inainte de rasaritul Soarelui, Conducatorul Lumii soseste in Templu. Atunci cand El paseste in Templu, toate lampile se aprind singure, dintr-o data. Unii dintre cei prezenti il recunosc pe Marele Strain si se pleaca in fata lui cu profund respect. Ei asculta cu cea mai mare atentie profetiile Regelui Lumii. O epoca mareata va sosi in curand (trecerea planetei in Satya Yuga). Conducatorul Lumii este pregatit pentru lupta (referire la lupta finala dintre fortele binelui si ale raului, Armaghedonul biblic). Focul cosmic se va apropia din nou de Pamant (aceasta poate fi o referire la pericolul lovirii planetei de un asteroid). Planetele vor manifesta o noua era. Dar inainte de noua epoca a prosperitatii, vor surveni multe cataclisme (deja in ultimii ani s-au produs din ce in ce mai multe cutremure, furtuni, uragane, inundatii, avalanse, etc.). Din nou si din nou umanitatea va fi testata, pentru a atinge maturitatea spirituala. Focul subteran incearca acum sa intre in legatura cu periculosul si misteriosul Akasha, al cincilea element subtil. Daca fortele benefice de pe planeta nu se vor manifesta toate la unison, in mod unitar, catacismele cutremuratoare sunt inevitabile. (Aici este indicata foarte clar importanta angrenarii la unison, care, asa cum stim, amplifica foarte mult eficienta unor actiuni si tehnici spirituale).”

Exista si povestiri care relateaza manifestarea binecuvantatului Rigden-jyepo, Regele Shambalei, pentru a transmite direct anumite indicatii mesagerilor sai: de exemplu, aparitia puternicului Rege pe drumul catre Ladak, pe o stanca neagra. Din toate partile au venit atunci mesageri calare care s-au apropiat de el si i-au ascultat cuvintele cu un respect profund, iar apoi s-au raspandit in cele patru zari pentru a implini cu promptitudine poruncile sale pline de intelepciune.

Orice cale spirituala autentica trece prin Shambala

Shambala, ca taram spiritual care guverneaza si inspira umanitatea si planeta noastra, este in ultima instanta sursa tuturor invataturilor si cailor spirituale autentice. Fie ca noi stim sau nu aceste lucruri, fie ca le intelegem sau nu, fie ca le percepem direct sau nu, realitatea Shambalei este incontestabila. Putem spune chiar ca orice cale spirituala autentica „trece prin Shambala”. Fiecare scoala spirituala autentica este inspirata si sustinuta prin intermediul lumii tainice a Shambalei si fiecare aspirant spiritual sincer este sustinut si ghidat la randul sau de forta tainica a inteleptilor Shambalei si a Regelui Lumii. Prin urmare, daca vom constientiza aceste aspecte, daca vom apela sincer si frenetic ajutorul si ghidarea acestora, vom atinge mult mai rapid succesul atat in practica spirituala, cat si in toate actiunile noastre benefic orientate.

„Adresandu-te direct Binecuvintatului Rege al Shambalei poti atinge succesul,” spune Lama.

„Cand se spune ca cea mai scurta cale spirituala trece prin Shambala, trebuie sa intelegem ca mesajul esential al Shambalei este acela ca realizarea spirituala suprema, eliberarea spirituala ultima, nu este un scop abstract, de neatins, ci poate fi obtinut prin aspiratie sincera si efort spiritual sustinut chiar aici, pe acest Pamant, chiar in aceasta viata. Aceasta este invatatura Shambalei. Cu adevarat, orice fiinta poate atinge realizarea spirituala. Cu adevarat, orice fiinta poate auzi chemarea sacra, Kalagiya

Initiatii care sunt mesagerii Shambalei pot avea aparenta de oameni simpli

Dar nu este suficient sa auzi chemarea Shambalei. Aceia care sunt chemati trebuie sa se daruiasca cu toata fiinta lor cautarii spirituale si servirii umanitatii si a semenilor lor, cei care lucreaza in aceasta lume sub inspiratia si ghidarea Shambalei, initiatii si mesagerii Shambalei, nu traiesc retrasi, izolati departe de lume. Din contra, ei calatoresc pretutindeni. Adeseori oamenii nu ii recunosc si nu stiu cine sunt ei, si uneori ei nu se cunosc nici intre ei. Dar ceea ce aceste fiinte exceptionale au in comun este faptul ca ele isi indeplinesc menirea spirituala proprie, realizand anumite actiuni benefice nu pentru ei insisi, ci pentru Glorioasa Shambala; si ei toti cunosc si manifesta marele simbol al anonimatului. Uneori ei pot parea bogati, dar in realitate ei nu poseda nimic. Li se ofera totul, dar ei nu iau niciodata nimic pentru ei insisi. Prin urmare, atunci cand va daruiti cu abnegatie Lumii Shambalei, in acelasi timp vi se ia totul si vi se da totul. Daca aveti regrete, atunci veti fi infranti; daca daruiti totul cu bucurie, va veti simti imbogatiti.

Aici este exprimata foarte clar valoarea initiatica magica a renuntarii si detasarii, cunoscuta in sistemul yoga ca aparigraha (a nu acumula bunuri materiale), unul din cele 10 principii etice si morale care fundamenteaza practica yoghina. Renuntarea la atasamentele si interesele materiale atrage dupa sine o veritabila imbogatire spirituala. Mai mult decat atat, acela care urmareste sa se manifeste ca un veritabil releu divin, pentru a darui lumina divina, iubirea divina si ajutorul spiritual celorlalte fiinte umane, primeste la randul sau, direct de la Dumnezeu, exact acele energii benefice care se manifesta atunci prin fiinta sa.

„La modul esential, invatatura Shambalei este aceea ca aceste lucruri, aceste realitati despre care va vorbesc acum, nu sunt nici departate sau imposibile, nici tinute ascunse. Prin urmare, este suficient sa stiti ca Shambala exista si se manifesta aici pe Pamant; veti intelege astfel ca cele mai inalte realizari spirituale sunt posibile aici, pe Pamant, si ca toate eforturile voastre vor fi recompensate aici, pe Pamant. Raspunsul plin de gratie al Shambalei va recompensa din plin eforturile voastre spirituale. Invatatura spirituala a Shambalei este de o importanta vitala, inspiratia si sustinerea sa, va vor ajuta in toate actiunile benefic orientate, va vor pregati pentru a fi capabili sa va impliniti menirea spirituala, va vor deschide sufletul pentru a accepta tot ceea ce se manifesta pentru voi ca venind de la Dumnezeu.

”Adevarat, adevarat va spun, prin intermediul Shambalei si cu ajutorul Shambalei, practicand Kalachakra Tantra, puteti atinge foarte rapid perfectiunea si starea de indumnezeire. Kalagiya, Kalagiya, Kalagiya! Veniti in Shambala!”

Documente secrete

In istoria Europei medievale gasim si un alt indiciu foarte elocvent privitor la existenta Shambalei. Astfel, pe foarte multe harti medievale, gasim in centrul Asiei o tara intinsa desemnata cu numele de “Imparatia Preotului Ioan”. Nu exista pe vremea respectiva nici o tara de o asemenea intindere in Asia, unde se aflau, mai degraba, mici regate cu o intindere si autoritate redusa. Imparatia Preotului Ioan se intindea insa, pe aceste harti, din Turkestan pana in Tibet si de la Muntii Himalaya pana dincolo de desertul Gobi.

Istoricii occidentali medievali mentioneaza si ei existenta, in Orient, a unui Rege-Preot, descendent al Regilor Magi (despre care esoteristii afirma ca au venit din Shambala).
Cel mai misterios aspect dintre toate este acela ca in arhivele Vaticanului se afla numeroase documente, cu precadere din secolul al XII-lea, care atesta corespondenta intretinuta de Imparatul Bizantului, de Imparatul Imperiului Romano-Germanic, de Papa Alexandru al III-lea si de alte personalitati faimoase ale epocii, cu “faimosul Rege al Indiilor”, Preotul Ioan.

Zone de proiectie ale Shambalei

Shambala, taramul subtil care este totodata centrul spiritual al planetei noastre, este precum un Soare spiritual in jurul caruia graviteaza intreaga intelepciune planetara: toate marile religii, toate marile traditii initiatice, curentele esoterice divin inspirate, toate scolile si caile spirituale autentice sunt inspirate de Shambala. In fiecare epoca istorica, dintre toate scolile si curentele spirituale, se poate delimita o anumita zona (chiar geografica) de maxima inflorire spirituala, principalul focar spiritual al planetei in acea perioada, unde traditia spirituala este vie, unde traiesc foarte multi intelepti si in general foarte multe fiinte umane incarnate in acea perioada in zona respectiva sunt preocupate de spiritualitate. In mod firesc, prin intermediul aspiratiilor spirituale ale fiintelor umane, legatura subtila telepatica (afectiva si mentala) cu lumea Shambalei este acolo foarte puternica. Acolo, fiintele umane sunt direct inspirate de lumea Shambalei si – conform traditiei – sunt chiar incarnate fiinte care au trait in Shambala.

Astfel, in fiecare epoca istorica, principalul focar spiritual planetar este considerat a fi Proiectia Shambalei pe Pamant, ceea ce inseamna nu numai ca legatura sa cu Shambala este foarte puternica, ci si ca Shambala actioneaza direct, pentru a impulsiona evolutia spirituala planetara, prin intermediul fiintelor umane care au privilegiul de a face parte din gruparile spirituale respective. Din aceste motive, Proiectia Shambalei pe Pamant poate fi considerata chiar ca o manifestare directa a ei, ca o extindere a Shambalei in planul fizic. Dar chiar mai mult decat atat, in zonele de proiectie a Shambalei pe Pamant exista anumite pasaje speciale secrete de trecere intre aceste doua lumi (de exemplu, tunele), fapt atestat de legendele care povestesc calatoria unor fiinte umane catre Shambala. Exista profetii celebre (precum cele ale lui Sundar Singh si Serafim de Sarov) care afirma ca Romania va deveni in viitor focarul spiritual principal al planetei noastre si diferite surse initiatice atesta faptul ca, deja din aceasta perioada, zona de proiectie a Shambalei in planul fizic este Romania.

Deoarece este evident ca in perioada imediat anterioara a istoriei planetare locul privilegiat, zona de maxima inflorire a spiritualitatii planetare s-a aflat in Tibet, tot in Tibet s-a aflat si proiectia Shambalei. Si de aceea cele mai autentice si consistente informatii despre Shambala pot fi gasite in traditia spirituala tibetana.Dar cu trecerea timpului, mergand inapoi pe firul veacurilor, descoperim ca nu intotdeauna Tibetul a fost focarul spiritual cel mai puternic al planetei. In fiecare perioada, acolo unde se afla acest focar (in Egipt, in Grecia, in India, in Dacia, in Irlanda, in America de Sud etc.), acolo se afla si zona de proiectie in planul fizic a Shambalei. Si desi aproape toate vechile traditii spirituale sunt de mult uitate, impregnarea spirituala speciala a locurilor respective se pastreaza: rezonanta cu lumea Shambalei este inca puternica in toate aceste locuri, lucru care poate fi cu usurinta perceput de catre fiintele care au perceptii extrasenzoriale. La fel cum este mult mai usor sa traiesti o stare de comuniune cu Dumnezeu intr-o biserica sau in natura – si nu intr-un bar sau intr-un magazin – in acelasi mod, impregnarea subtila a acestor locuri misterioase si privilegiate care au fost, chiar oricat de departe in timp, in legatura directa cu Shambala, trezeste in orice fiinta umana pura si armonios receptiva o fascinatie speciala, un fior mistic sub care se ascunde, de multe ori nebanuita, influenta spirituala elevanta a lumii Shambalei. Dincolo de atractia turistica a Muntelui Kailasa din Tibet, a Sfinxului din Egipt, a Piramidei Soarelui (Mexic) sau a templului lui Apollo din Delfi (Grecia) se ascunde cu siguranta si fascinatia exercitata de forta spirituala a Shambalei.

Analizand legendele legate de marile locuri sacre ale planetei noastre, dar mai ales vizitandu-le pentru a le putea percepe direct maretia, descoperim de multe ori elemente comune. Iar aceste elemente comune, fie ca este vorba de traditia tibetana, mayasa, greaca, egipteana, gaelica etc., ne conduc catre acelasi focar comun care le-a inspirat pe toate: lumea Shambalei. Foarte multi cautatori ai Shambalei au incercat sa localizeze si sa gaseasca Shambala chiar pe Pamant, mai ales in vastele tinuturi misterioase si neexplorate din Asia Centrala. Dar Shambala este un taram imens, locuit de milioane de fiinte, si este imposibil ca ea sa fi putut ramane ascunsa daca ar fi fost undeva pe planeta noastra. Deoarece in descrierea traditionala a Shambalei se precizeaza faptul ca ea este inconjurata de munti foarte inalti, si deoarece in traditia tibetana exista anumite texte care descriu drumul catre Shambala pornind din Tibet, multi occidentali isi imagineaza, in mod eronat, ca Shambala se afla in Tibet. Mai mult chiar, interdictia accesului occidentalilor in Tibet a sporit fascinatia pentru aceasta tara misterioasa. Desi Shambala nu este acolo, totusi este adevarat ca Tibetul a fost in secolele anterioare zona de proiectie a Shambalei pe Pamant.

In ceea ce priveste capitala Tibetului, Lhassa, restrictiile accesului erau si mai severe: ea putea fi vizitata numai de catre budisti. Dificultatea accesului in Lhassa, precum si faptul ca se cunosteau practic foarte putine lucruri despre acest oras (inclusiv despre localizarea sa – nu se stia precis pana in 1866 unde este Lhassa) au facut ca Lhassa sa fie supranumita “Orasul Pierdut” sau “Orasul Interzis”. In Lhassa se afla Palatul Potala, care era sediul traditional al lui Dalai Lama (conducatorul spiritual al budistilor tibetani).

Un alt loc sacru al Tibetului (atat pentru budisti cat si pentru hindusi) este muntele Kailasa, un varf izolat, de forma piramidala, situat in sudul Tibetului, intr-un lant muntos paralel cu Himalaya. Accesul europenilor nu era permis in aceasta zona, primul european care a reusit sa intreprinda pelerinajul in jurul muntelui Kailasa fiind Hevin Sven Anders (exploratorul care a realizat primele harti ale Tibetului), in anul 1907. Muntele sacru Kailasa este identificat atat de traditia budista si cat si de traditia hindusa cu Muntele Meru, “Axa Lumii”, si se spune ca realizarea de 108 ori a pelerinajului in jurul acestui munte, pe un traseu de 50 de km, aflat la 5000 de metri altitudine, asigura atingerea eliberarii spirituale. Este interesat de remarcat ca si in alte locuri in care a fost, cu mult timp in urma, proiectia Shambalei pe Pamant, traditia locala asociaza locul respectiv cu “centrul lumii”: de exemplu la Delfi, in Grecia, exista o piatra denumita “omphalos” (buricul pamantului) care marca precis locul unde credeau grecii ca se afla acest centru al lumii. Despre Sfinxul si Piramidele de la Gizeh, Egipt, se afirma de asemenea ca sunt plasate in centrul suprafetei Pamantului: meridianul si paralela care trec prin Gizeh impart globul in cate doua parti, fiecare continand aceeasi suprafata terestra (de “uscat”).

Despre zeul Apollo, al carui templu este inima sanctuarului de la Delfi, traditia spune ca era “hiperborean”, venit din mistica Hiperboreea, taramul legendar aflat “dincolo de vantul de nord”, a carui legenda este in stransa legatura cu Shambala. In Insula Serpilor (Insula Alba) din Marea Neagra exista de asemenea un maret templu al lui Apollo, si traditia populara leaga aceasta “Insula Alba” de mitul Shambalei. Este extrem de semnificativ faptul ca, in traditii complet diferite, in locuri diferite de pe Pamant, initiatii din vechime au construit locuri sacre frapant de asemanatoare, in conditiile in care se presupune (probabil eronat) ca in acele vremuri nu existau mijloace de transport si astfel aceste culturi s-au dezvoltat complet independent. Fara indoiala ca exista totusi o sursa comuna de inspiratie, si aceasta este si ramane Shambala, misteriosul centru spiritual al planetei noastre. Initiatii afirma ca in aceasta perioada Proiectia Shambalei pe Pamant este in Romania, si probabil ca vom asista in curand la aparitia unor noi locuri sacre, in propria noastra tara.

Piramidele din Egipt

Un alt loc celebru asociat cu Shambala este complexul de la Gizeh, langa Cairo (Egipt). Nenumarate sunt tainele care inconjoara Piramidele si Sfinxul de la Gizeh.Misterioasele energii care impregneaza acele locuri, datorate in mare parte si efectului de piramida, fac ca aceste vestigii istorice sa se sustraga multor cercetari stiintifice realizate cu aparate ultramoderne. Astfel, rezultatele investigatiilor difera in mod inexplicabil pentru oamenii de stiinta in functie de fazele lunii; in anumite zile aparatele nici macar nu functioneaza. Pilotii evita sa zboare pe deasupra piramidelor, deoarece aparatele de bord sunt complet dereglate de fluxul energetic emanat de acestea. Teoriile istoricilor legate de modul in care au fost construite Piramidele si Sfinxul sunt foarte subrede, la fel ca si datarea lor si presupusa lor destinatie (de monumente funerare). Mult mai coerente sunt teoriile esoterice, care afirma ca in perioada de maxima inflorire a spiritualitatii egiptene, acestea erau folosite pentru initierea adeptilor in anumite tehnici spirituale. Istoricii greci mentioneaza ca Pitagora ar fi fost initiat in Egipt (si se presupune ca si Zamolxis ar fi primit anumite initieri tainice aici). Dar cel mai interesant, din perspectiva corelatiilor cu Shambala, este faptul ca sub Sfinxul de la Gizeh au fost descoperite anumite tunele si incaperi tainice; clarvazatorii afirma chiar ca exista aici si tunele care conduc in lumea Shambali.

Piramidele de la Teotihuacan

Misterioasa cultura Maya, in perioada sa de glorie, era axata pe cultul solar pe care initiatii il coreleaza cu Shambala, centrul spiritual planetar. Una dintre capodoperele acestei culturi, complexul de la Teotihuacan, se numara printre cele mai grandioase locuri sacre ale planetei noastre. Despre complexul de la Gizeh s-a descoperit ca este construit dupa modelul constelatiei Orion. Complexul de la Teotihuacan este construit dupa modelul sistemului solar. Cele doua piramide impresionante, denumite Piramida Soarelui si Piramida Lunii, a caror destinatie initiala este un mister pentru istorici, si-au pastrat peste veacuri forta spirituala tainica de inaltare si transfigurare a sufletului uman. Teotihuacan inseamna, in traducere, “locul unde se nasc zeii”, ceea ce probabil ca se refera la faptul ca aici exista pe vremuri un puternic centru initiatic in cadrul caruia adeptii puteau atinge conditia existentiala divina.

 

Sursa: https://detoatepentrutotisimaimult.blog

Comentariile nu sunt permise.