Arta simplității

Arta simplității

Sau ”A găsi mulțumiri în momentele mici ale zilei”

De Chad Foreman vineri, 11 mai 2018

ArtofSimplicity
Într-o lume plină de ritmuri, plină de ocupație, în care fiecare zi devine rapid plină de activitați și completează o listă de „a face”, este foarte ușor să ignori simpla bucurie de „doar a sta și a nu face nimic” stând în meditație și beneficiile pe care le poate aduce acest obicei în viața ta . Prea adesea suntem stresați de lunga listă de responsabilități, având grijă de afaceri, de familie și alte angajamente, meditația este atunci când produci un moment de TIME OUT, de întrerupere în parcursul zilei, o întrerupere de a mai urmări obiectivele și a permite să apară un spațiu pentru nemișcare  și o șansă să ne amintească simplitatea doar FIIND, nefăcând nimic altceva.

Aș dori să împărtășesc câteva instrucțiuni simple de la un maestru de meditație cu privire la modul de practicare a artei simplității. Dilgo Khyenste Rinpoche spune:

”Meditația se poate spune că este Arta Simplității: simplitatea de a sta, simplitatea de a respira și simplitatea de a  ființa.”

Am descoperit că aceasta este o descriere minunată a meditației și cea pe care o iau de fiecare dată pe perna mea de meditație. Îmi fac un loc timpul zilei, îmi fac un timp să nu fac nimic și să-mi amintesc simplitatea doar de a sta. Dilgo Rinpoche continuă să spună:

”Meditația este una dintre rarele ocazii când nu facem nimic. În caz contrar, întotdeauna facem ceva, întotdeauna gândim ceva, suntem mereu ocupați. Ne pierdem în milioane de obsesii și fixări. Dar prin meditație – prin faptul că nu facem nimic – toate aceste fixări sunt dezvăluite și obsesiile noastre se vor dezintegra în mod natural ca un șarpe care se desface. Încearcă SĂ FII  făcând nimic, fixările și obsesiile voastre se pot dezintegra.”

 

 

Meditația poate deveni o urmărire a obiectivelor nedovedite de iluminare supremă sau perfecțiune relativă, dar prin simpla ședere și respirație simplă nu mai există așteptări sau dorințe pentru o experiență strălucitoare. Meditația poate deveni apoi expresia simplității sau așa cum a învățat Maestrul zen Dogen – doar ședința este expresia iluminării în sine, fără a adăuga altceva.

După cum spune Bruce Lee:

„Simplitatea este cheia spre strălucire.”

Poate că asta este ceva ce am pierdut în lumea noastră modernă, abilitatea de a sta liniștiți și de a fi mulțumiți. Fără a încerca să realizăm ceva sau să ne îmbunătățim mereu, putem permite ca simplitatea să iasă în evidență în mod natural. Acest lucru este ceva străin pentru noi, dar el stârnește o amintire veche a bucuriei de a fi pur și simplu.

Am descoperit instrucțiunile de meditație de la o tradiție de înțelepciune tibetană numită Mahamudra, unele dintre cele mai profunde pe care le-am întâlnit vreodată și simplitatea instrucțiunilor este tocmai ceea ce o face atât de strălucită. Mahamudra găsește pacea și liniștea, lăsând mintea să fie așa cum este, fără a manipula sau a încerca să schimbe nimic; conștientizarea lucrurilor perfecte așa cum sunt ele. Este o recunoaștere a faptului că lucrurile, așa cum sunt chiar acum, au o anumită frumusețe pentru ei, indiferent cât de haotice sau dezordonate ar părea toate acestea.

Când lăsăm mintea să fie așa cum este și pur și simplu să stați liniștiți și respirați, bucuria simplității și a autenticității apare cu ușurință. Fără a forța nimic, doar relaxați-vă și observați ușurința de a fi în acum. Renumitul filozof chinez, Confucius, a spus odată:

”Viața este foarte simplă, dar insistăm să o complicăm.”

Bucură-te de moment. În loc să faceți din meditație un alt „lucru” de făcut, încercați să o practicați în momente diferite.
Cred că arta simplității permite lucrurile ”să fie”, fără manipulare sau fabricare. Bucuria și pacea pot fi găsite ori de câte ori doriți să vă opriți, stați liniștiți și faceți niște respirații conștiente . Acesta este modul de meditație și învățarea de a te bucura de aceste lucruri simple în viață, este cu adevărat o binecuvântare.

Pentru a savura o ceașcă de ceai, bucurați-vă de cer sau doar zâmbiți pentru că vă aflați în viață; este minunat de simplu și, în același timp, absolut satisfăcătoare.

Am încercat să fac explicația mea despre simplitate nu prea complicată pentru că asta ar putea învinge scopul acestui articol. Simplitatea implică și abilitatea de a nu trebui să explici intelectual fiecare lucru care se întâmplă, ci în schimb, să accepți lucrurile așa cum sunt cu un sentiment de deschidere și mister.

Este ceva ce trebuie să fie experimentat mai degrabă decât să vorbim și de multe ori să spunem cuvintele „nu știu” este începutul relaxării într-o simplitate nevinovată. Simplitatea este întotdeauna disponibilă atunci când vă faceți timp să observați deschiderea simplă a momentului prezent .

După ce am primit instrucțiunea de meditație pe care am menționat-o mai sus, eram la seminar și am pus profesorului o întrebare complicată despre detaliile psihologice ale instrucțiunilor sale și am așteptat admirația lui în întrebarea mea bine studiată. Răspunsul lui a trezit ceva în mine, ceva ce nu voi uita niciodată. Răspunsul lui a fost să cânte un bine cunoscut cântec Beatles în accentul său gros tibetan, a cântat „Să fie, să fie, să fie, să fie, să șoptească cuvintele de înțelepciune, lasă să fie”.

Sursa: https://upliftconnect.com/

Comentariile nu sunt permise.