Citate meditație

”Nu îţi folosi mintea – aceasta e meditaţia.”  Harivansh Lal Poonja

”Nu tânjiţi după viziuni în meditaţie. În extaz, ele devin un factor perturbator. Eu alung viziunile, căci am atâtea de văzut în meditaţie!” Paramahansa Yogananda 

”Numesc aceasta „meditaţie”: o peregrinare către propria voastră fiinţă. Iar în momentul în care vă găsiţi propriul centru, aţi găsit centrul întregii existenţe.”Osho

”Am înțeles care este semnificația atenției: focalizarea intenționată a conștiinței (lucidității, a sinelui Conștient). Mi-am simțit din nou trupul, de data aceasta ca pe un vas gol. Mi-am privit picioarele: prin ele circula o lumină caldă, strălucitoare, care le dizolva în perfecțiunea ei. Mi-am concentrat atenția asupra fiecărei părți a trupului meu, până când am redevenit una cu lumina. Am înțeles astfel ce înseamnă adevărata meditație: procesul de expansiune a lucidității, de focalizare a atenției, de abandonare completă în fața luminii conștiinței.” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.134)

”Meditația este alcătuită din două procese simultane: unul constă în interiorizare, adică în a deveni atent la ceea ce se petrece în interiorul tău, iar cel de al doilea constă în abandon, adică în detașarea de gândurile care apar. numai în acest fel te vei putea elibera de minte.” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.137)

”Poate ai auzit povestea adeptului care stătea într-o tăcere profundă în mijlocul unui mic grup de practicanți. Îngrozit de viziunea pe care o avea, legată de sânge, moarte și demoni, el s-a ridicat, s-a îndreptat către maestru și i-a șoptit la ureche: ”Roshi, am avut o viziune oribilă!” ”Detașează-te de ea!”, i-a spus maestrul. Câteva zile mai târziu, adeptul a avut o viziune erotică, apoi una legată de semnificația vieții, și chiar una în care apăreau îngeri. Tocmai când se bucura de ea, maestrul a apărut în spatele său și l-a lovit cu nuiaua pe umăr, strigându-i: ”Detașează-te!” ”Meditația este alcătuită din două procese simultane: unul constă în interiorizare, adică în a deveni atent la ceea ce se petrece în interiorul tău, iar cel de al doilea constă în abandon, adică în detașarea de gândurile care apar. numai în acest fel te vei putea elibera de minte.” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.138”

”De ce trebuie luptătorul să stea și să mediteze? Eu credeam că un luptător trebuie în primul rând să acționeze”, l-am întrebat pe Socrate. ”Meditația în poziție șezând nu este decât calea începătorului. Mai devreme sau mai târziu, vei învăța să meditezi în mijlocul acțiunii, oricare ar fi aceasta. Poziția șezând are rolul de ceremonie, de ritual în care adeptul practică echilibrul, relaxarea și detașarea divină. Începe prin a practica acest ritual și vei sfârși prin a-ți dilata conștiința și a te abandona plenar în fața întregii vieți.” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.145)

”Meditează toată ziua, dacă dorești. Ascultă sunete și privește lumini, dar nu te lăsa sedus de ele. Detașează-te! Lasă senzațiile să curgă liber și detașează-te de ele.” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.203)

”Meditând vei înțelege că secretul fericirii nu constă în a te bucura de mai multe, ci în a-ți dezvolta capacitatea de a te bucura de mai puțin (de a fi bucuros pentru oricât de puțin).” (Calea luptătorului pașnic, Dan Millman, pg.266)